Kärnvapenförbud hotar försvarssamarbete

1:41 min

Sveriges nära försvarssamarbete med Nato kan stå inför stora problem. Anledningen är kritik från Natos kärnvapenländer, inte minst USA, för att den svenska regeringen är beredd att underteckna en FN-konvention om totalförbud mot kärnvapen. Försvarsminister Peter Hultqvist säger till Ekot att politiken ligger fast, men FN-resolutionen ska nu utredas.

– Det måste nu göras en ordentlig utredning över konsekvenserna av den här resolutionen. Jag vill vara mycket bestämd och tydlig på den punkten att inget får ske som i någon mening rubbar våra försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten, säger Peter Hultqvist, till Ekot.

Det är Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet som skriver om kritiken från Natos kärnvapenländer plus Tyskland. De kritiserar Sverige för ambitionerna att skriva under en ny FN-resolutionen om förbud mot kärnvapen. På sikt skulle detta kunna hota Sveriges nära relation till Nato och möjligheterna att samöva. Även försvarsindustrin kan få problem.

– Vi får titta på det här nu i den utredning som ska genomföras. Sedan får vi slutligen ta ställning till detta, säger Peter Hultqvist.

Det kommer att ta lång tid innan det kan bli tal om att skriva på resolutionen för Sveriges del. Men processen inleds om bara några veckor och till dess hinner ingen utredning bli klar, det bekräftar försvarsministern.

– Nej. Självklart inte. Det här kommer att ta den tid det tar. Ytterst är det ju riksdagen som beslutar i en sådan här fråga, så det är mycket som ska göras innan det här är klart.

Innebär detta att Sverige på något sätt skjuter upp sitt undertecknande av denna FN-konvention?

– Man måste ju grundligt gå igenom alla konsekvenser så man ser dem klart och tydligt. Där är vi inte än och det är därför det här arbetet ska genomföras, säger Peter Hultqvist.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark menar att regeringen bör lyssna på kritiken från Nato och inte göra nåt förhastat i denna fråga.

– Jag tror inte de skramlar med tomma tunnor utan det här är på fullt allvar. Det är därför det är så oerhört viktigt att Sverige nu vet vad man gör. Mitt intryck är att inte minst utrikesdepartementet kanske inte full koll på vad man är på väg att göra, säger Hans Wallmark.