Putins hemliga sommarstuga blev nätraket

2:18 min

Den ryske presidenten Vladimir Putin har ett nytt lyxigt sommarresidens nära gränsen mot Finland. Avslöjandena kom först via den oberoende tv-kanalen Dozd (Regn) och nu i oppositionsledaren Aleksej Navalnys nätkanal. Inslaget där har redan över 1,5 miljoner visningar.

I ett undersökande reportage i den oberoende tv kanalen Dozd visas hur en naturskyddad halvö i Viborgviken, nära finska gränsen, inte längre är tillgängligt för dem som bor där. Längst ut på halvön har 50 hektar mark och vatten runt om blivit förbjudet område. De som bor där kan inte längre fiska och gå i skogen där som förr.

– Det här är Putins residens, säger Alexander till Dozd reporter. Det tillhör Putins administration, VIP alltså, säger mannen, som inte längre kan utnyttja sina gamla fiskeställen.

Enligt tv-kanalen har sekelskiftesvillan Sellgren på 750 kvadratmeter renoverats de senaste åren. Men där har också byggts en helikopterplatta, två stora pirer ut i Viborgviken och två betydligt större hus på över 1 000 kvadratmeter. Inredningen är något i stil med tsarens palats, guld och marmor. En stor bassäng har guldbeläggning och enligt läckta foton initialerna VVP - Vladimir Vladimirovitj Putin - i botten.

De syns tydligt i den film, som oppositionsledaren Aleksej Navalny gjort med hjälp av en liten drönare. Navalnys antikorruptionsteam kom med sitt avslöjande om Putins "hemliga sommarstuga" den här veckan en vecka efter Dozd. Men Navalnys film på youtube har redan över 1,5 miljoner visningar.

Sellgrens villa ritades av en känd finsk arkitekt och blev känd för sovjetmedborgare genom att en sovjetisk version av Sherlock Holmes delvis filmades vid villan. I filmen bodde en tysk spion i villan, något som både Dozd och Navalny ironiserar kring. Navalny går längst:

– Nu bor Putin tillsammans med den tyske spionen och jag skulle inte bli förvånad om inte han också är spion, säger Navalny och lägger in ett klipp där Putin talar tyska. 

Precis som andra "hemliga" lyxiga fastigheter, som sägs tillhöra presidenten, ägs fastigheten av någon annan på papperet.

Bolaget Sever ägs av Rudnovfamiljen. Oleg Rudnov var en nära vän, han dog 2015 och idag är det sonen Sergej som tagit över. Dozd visar också i en serie längre reportage hur Pitergruppen, män som presidenten känner sedan St Petersburg, alla finns med i affärer nära presidenten.

Inga av de utpekade har velat kommentera till Dozd, inte heller byggbolagen som stod för renoveringen av ön.