Lars har över 900 radioapparater

1:03 min

Lars Andersson fick sin första radioapparat när han var fem år. Sedan dess har han samlat och lagat radioapparater.

Radioapparterna står i långa rader i Lars Anderssons museum i Dannike. Prydligt ordnade i efter varje tidsepok. Och man kan tydligt se utvecklingen från de äldsta radioapparaterna i början av 20-talet till de lite mer moderna apparaterna med inbyggda CD-spelare.

Här finns gamla kristallmottagare, rörmottagare som saknade FM;-mottagare, och de lite mer moderna transistorapparaterna. 

Varje apparat har sin egen historia, och alla har lagats och gåtts igenom av Lars själv.

– Jag har allt i huvudet, men borde kanske skriva ner det i en förteckning.

Fick inte röra
Sin första radioapparat fick han när han var fem år gammal. Hans mormors radioapparater fick han däremot aldrig röra - inte innan han fick den till sin samling.

I Lars Anderssons museum finns inte bara radioapparater. Där finns rullbandspelare, kassettbandspelare, batteridrivna och elektriska. naturligtvis de populära radiogrammofonerna - och till och med "tre-i-ett" apparaterna med både radio, TV och skivspelare.

Lars har också en stor samling dammsugare, över 50 stycken från 1920-talet och framåt.

– Men de gamla har så liten effekt att man måste sopa upp skräpet från golvet efter att man har dammsuget, säger han med ett leende.

Lyssnar dygnet runt
Men det är inte bara i museet som Lars har radioapparater. I bostaden strax intill har han naturligtvis också ett antal apparater av olika slag. Och radion i sovrummet står alltid på 24 timmar om dygnet.

– Om strömmen går så den tystnar då vaknar jag, säger han. Mest lyssnar jag på P3. Men blir det för mycket tjat så slår jag över till någon musikkanal.

FILM: Se en rundvandring på Instagram!