Norström inte först med slokande flaggstång

1:26 min

Mattias Norströms konstverk "Du gamla, du fria" har väckt stor uppmärksamhet efter att det ställts ut på Sergels torg i Stockholm. Men Norström är inte den först med att ha använt en slokande flaggstång i ett konstverk. Redan 2008 uppfördes ett liknande konstverk på Island.

Det var den isländska konstnären Eva Isleifsdottir som ställde ut sin slokande flaggstång på Island 2008 - då med den isländska flaggan i topp, som en kommentar till den isländska finanskrisen.

Eva Isleifsdottir säger till Kulturnytt att hon inte tror att det handlar om ett plagiat - och tycker att diskussionen runt Mattias Norströms verk är intressant.

Jag är helt lugn med det. Jag tror definitivt inte att det är ett plagiat, inte alls. Jag använder många universella symboler som finns överallt i vardagen.

När konstverket uppfördes på Island var det få som upprördes, säger Eva Isleifsdottir, som välkomnar diskussionen som uppstått i Stockholm.

- Det är alltid en bra sak när konst diskuteras offentligt.

Det blev inga stora reaktioner 2008 på Island berättar hon.

- Det ser ut som flaggstången har fått influensan eller något. Den är böjd, den haltar och är ledsen.

Hon har under många år just kallat den "den ledsna flaggan".

- För under den ekonomiska krisen på Island 2008 var det så. Det var befolkningen som fick ta den största smällen. Trots att det inte hade något med dem att göra.

Kulturnytt har fått en kommentar av den svenska konstnären Mattias Norström:

"Nej, jag visste inte om det. Utan fick reda på det i går kväll. Jag vill gratulera henne till att hon nu får uppmärksamhet för sin stång, om det nu inte är ett fotomontage, vilket jag misstänker”.

Eva Isleifsdottir förnekar att det skulle röra sig om ett fotomontage.