Nej till östlig förbindelse får borgerliga att se rött

0:27 min

Idag har Trafikverket presenterat sitt förslag till plan för Sveriges framtida infrastruktursatsningar för trafiken. En av de satsningar som strukits är Projekt Östlig förbindelse, det som tidigare kallats Österleden.

Den Östliga förbindelsen var tänkt att knyta ihop Södra och Norra Länken - alltså Nacka och Ropsten. Men nu har planerna lagts på is, och Liberalen Lotta Edholm, oppositionsborgarråd i Stockholm stad är mycket besviken.

– Det är illa för tillväxten för Stockholm, möjligheten att röra sig för människor och miljön i Stockholms innerstad. Men jag är helt övertygad om att förr eller senare kommer den att byggas. Den borde ha byggts för 30 år sedan, nu kommer det att dra ut på tiden ytterligare.

Ledande moderata företrädare från stockholmsregionen skriver i ett gemensamt uttalande att det nu är upp till regeringen att rätta till Trafikverkets fel. En av dom är Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

- Trafikverkets förslag att stoppa redan påbörjat arbete är att kasta bort statens pengar och är ett svek mot stockholmarna. Nu är det dags att regeringen tar ansvar för att göra Östlig förbindelse möjlig. Stockholmsregionen behöver en hel ring runt innerstaden.

Mats Gerdau (M), ordförande för Kommunförbundet Stockholms Län kräver att socialdemokraterna i stockholmsregionen tar sitt ansvar och stödjer Östlig förbindelse i sina kontakter med regeringen.