Nytt förslag oroar korruptionskritiker i Rumänien

2:15 min

I Rumänien har återigen ett lagförslag som kritiker menar kan motverka korruptionskampen i landet lett till protester i huvudstaden Bukarest. Även EU har reagerat mot vad man ser som en vilja från politikernas sida att minska rättsväsendets oberoende.

– Förslaget handlar om att man vill öka den politiska kontrollen över rättsväsendet och åklagarna, säger den politiska analytikern Cristian Parvulescu på telefon från Rumäniens huvudstad Bukarest.

Förslaget som lagts fram av justitieminister Tudorel Toader går bland annat ut på att regeringen, istället för som nu presidenten, ska utse de högsta åklagarna i landet, inklusive åklagarna för den särskilda åklagarmyndighet mot korruption som de senaste åren fått en lång rad högt uppsatta politiker och tjänstemän fällda för korruptionsbrott.

Antikorruptionsåklagaren har länge varit ett ovälkommet inslag för många rumänska politiker och sedan det socialdemokratiska partiet kom till makten efter valet förra året har man gjort flera försök att ändra på lagen så att det ska bli svårare att fälla någon för korruptionsbrott. I februari gick hundratusentals rumäner ut och protesterade mot regeringens politik och förslagen drogs tillbaka. Men det man nu vill göra är, menar Cristian Parvulescu, på sätt och vis allvarligare eftersom det handlar om att ändra på hela systemet, inte bara på vissa lagar.

Han kallar förslaget för en testballong, men en mycket farlig testballong, för att se om någon ska reagera. Och reaktionerna har varit omedelbara. I söndags demonstrerade runt 3 000 personer utanför regeringsbyggnaden i Bukarest och kritik har hörts både från EU och från flera utländska ambassader

- Vi är oroade över hur det här förslaget skulle kunna påverka rättssystemets oberoende, sade tidigare i veckan EU-kommissionens representant i Rumänien, Angela Cristea.

Rumäniens premiärminister, Mihai Tudose har betonat att förslaget än så länge bara kommer från justitieministern och att regeringen när man nu går vidare med lagförslaget också ska lyssna på de kritiska rösterna.