Regeringen: Rektorn ska bestämma om partier får bjudas in

0:20 min

Regeringen vill ändra skollagen så att rektorn ska ta beslutet om politiska partier ska kunna bjudas in. Det meddelar regeringen på en presskonferens på fredagen.

Lagförslaget som regeringen lägger fram på fredagen går ut på att skolan ska kunna säga nej till politiska partier som vill besöka dem.

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att skolan ska kunna begränsa inbjudningar till demokratiskt valda partier som sitter i riksdagen, kommun, landsting och Europaparlamentet. Skolorna får dock inte utesluta ett parti enbart på grund av att det har åsikter som uppfattas som odemokratiska. 

Anna Ekström (S), gymnasieminister, säger att förslaget läggs fram för elevernas skull, att skolan inte är en allmän plats och att elever och lärares arbetsmiljö måste värnas.

– Den som är bäst på att bestämma hur politisk information ska få förekomma i skolan, om partier ska bjudas in, är rektorn, säger hon.

I dag kan det vara oklart vilka regler som gäller, vilket lett till att skolor valt att inte bjuda in något parti alls.

 – Med den nya regleringen så får rektorn en mycket tydligare regelring än vad som varit fallet tidigare, säger Anna Ekström, gymnasieminister.