Harry Potter-fans firar 1 september

1:30 min

Den första september 2017 är en stor dag för Harry Potter-fans. Det är dagen då epilogen från sjunde boken utspelar sig.

Klockan elva rullade Hogwartsexpressen ut från perrong nio och trekvart, men det här året är annorlunda.

Harry Potter-serien utspelar sig på 90-talet. Bokserien sträcker sig över sju år och avslutas med en epilog som heter 19 år senare. Då är det bara att räkna: Harry föddes 1980 och började på Hogwarts när han var elva. Det plus sju år (ett för varje bok) och med hänsyn till att böckerna är indelade efter läsår, det vill säga med ett årsskifte i mitten, leder oss fram till att sista boken slutar 1998. I epilogen lämnar sedan Harry sina barn på Hogwartsexpressen 19 år senare, vilket blir den första september 2017.

Människor från olika länder flockas till London under fredagen för att fira fenomenet Harry Potter. Isabelle Persson Mullen är kvar i Visby och berättar om stämningen som uppstår när fans träffas.

– Även om man inte känner varandra så har man mycket gemensamt och det blir en väldigt vänskaplig och familjär stämning, säger Isabelle Persson Mullen, som har suttit i styrelsen till en Harry Potter-klubb och planerat evenemang för andra Harry Potter-fans.