Malmö

Malmös ledning vill ha snabbare tåg

Att den nya tågbanan mellan Malmö och Stockholm enligt Trafikverkets planer inte ska klara mer än 250 kilometer i timmen - det oroar Malmös kommunledning.

I ett pressmeddelande skriver kommunalråden Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Märta Stenevi (MP) att det kan försena framtida bostadsbyggande och att jobb som skulle ha skapats av en utbyggd järnväg kan dröja.

Om tågen istället hade kunnat köra i 320 km/h hade restiden kortats med en halvtimme - nu blir det svårare att konkurrera med flyget, anser Malmöpolitikerna.

Därför vill de i likhet med Sverigeförhandlingen att höghastighetsjärnvägen ska lyftas ut ur transportplanen och att man ska leta efter andra finansieringsmöjligheter än bara statliga pengar.

– Nu krävs det att staten tittar på alternativa finansieringssätt som säkerställer att höghastighetsjärnvägen byggs för att klara riktigt snabba tåg. Allt annat vore en suboptimering av planerade framtidsinvesteringar, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Dessutom vill de ha planering för hur de framtida kapacitetsproblemen på Öresundsbron ska lösas.