Mörbylånga

Ölänning utser Sveriges snyggaste skägg

2:50 min

I dag är det World Beard Day – och i samband med en mässa i Stockholm utser Stefan Jadefjord från Färjestaden det snyggaste skägget i landet.

Temat för årets skäggtävling är det stylade skägget.

– Det vi kommer titta på i första hand är hur bra skägget passar med den som bär det. Naturligtvis kollar vi på längd och fyllighet och hur bra stylat det är. Det behöver inte vara överstylat bara det är välvårdat och snyggt, säger Stefan Jadefjord från Öland som är huvuddomare och som dessutom sitter med i Svenska Mustaschklubben.

Själv har han mustasch och på frågan om hur han kommer styla sig själv, Skäggets dag till ära, blir svaret att han gör som han oftast gör:

– Jag brukar gå upp och duscha och föna till den litegrann. Sedan är det i med lite vax innan det är iväg.

Populärt med skägg

Skäggtrenden har varit stark de senaste åren – och Stefan Jadefjord upplever att det har blivit mer vanligt att gemene man väljer att ha skägg. Trenden har blivit en normalitet, skulle man kunna säga.

Men det krävs att man vårdar sitt skägg. Därför bad P4 Kalmar barberaren Ahmad Brimo i Kalmar att tipsa om hur man bäst tar hand om det.

– Du ska använda schampo, balsam och olja. Det finns olika sorter, att använda både före och efter du har tvättat det, säger han.