Arbetsmarknad

Minister ser Jämtland som föredöme för integration

1:14 min

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson lyfter fram Jämtlands län som ett föredöme när det gäller att få ut invandrare i arbete. Ett exempel är företaget Engcon i Strömsund.

Under två dagar har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) besökt både Östersund och Strömsund, och imponerats bland annat av hur arbetsförmedlingen och näringsliv samarbetar för att skapa möjlighet till jobb och utbildning. Bland annat på företaget Engcon i Strömsund.  

– Där träffade jag personer som kom som flyktingar i den stora flyktingvågen 2015 och som nu redan har ett riktigt jobb. Det var tack vare ett nära samarbete mellan företaget och arbetsförmedlingen där man hade både praktik och språkutbildning. Och det är precis så vi ska jobba, säger Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister.

Idag tar det lång tid för invandrare att komma i arbete. Enligt en ny rapport från regeringens utvärderingsmyndighet IFAU, som presenterades tidigare på fredagen, har knappt hälften av de nyanlända kommit i arbete efter fem år.

Ylva Johansson tycker att rapporten är intressant.

– Den bekräftar precis de prioriteringar som regeringen gör. Vi fokuserar mer på arbete, satsar mer på utbildning, ser till att samarbeta direkt med arbetsgivarna och förenklar anställningsstöden, säger hon.

Ylva Johansson lyfter bland annat fram den utbildningsplikt för nyanlända invandrare, som ett exempel på vad regeringen gör när det gäller att invandrare snabbare ska komma in i arbete. Det kommer också fler delar när budgeten presenteras, men på fredagen ville hon inte berätta vilka.

Regeringen har ju aviserat miljardsatsningar på försvaret och polisen. När kommer miljardreformerna för att få ut invandrare i arbete?

– Det är inte pengar som fattas i första hand. Det handlar om att använda de resurser vi redan satsat på ett mer effektivt sätt. Därför har vi nu en reform av etableringsuppdraget. Vi tar bort byråkrati och vi kan ställa nya krav på den som är nyanländ, på samma sätt som vi gör med andra arbetslösa. En viktigt reform är att vi inför en utbildningsplikt, säger arbetsmarknadsministern.