Snart skärps gränskontrollerna i Skåne

1:50 min

I veckan började drygt 100 nya gränskontrollanter sina anställningar vid polisen i Skåne. Trots det behövs det lika många poliser som tidigare vid gränsen.

Regeringen vill att gränskontrollerna i Skåne ska vara närmast fullständiga. I veckan började drygt 100 nyanställda gränskontrollanter sin utbildning, och om drygt två veckor börjar de jobba.

– Man kommer se att det är fler kontroller och man kommer själv att bli utsatt för kontroll oftare än man har blivit de senaste månaderna, säger Jarl Holmström, som är biträdande regionpolischef i Syd.  

Totalt blir det nu uppemot 250 personer som sköter gränskontrollerna. Av dem är 74 poliser. Men även om de civila gränskontrollanterna nu blir fler innebär det inte att poliserna kan återvända till sina vanliga polistjänster i andra delar av Skåne, Blekinge och Småland.   

– Vi jobbar aktivt för att kanske kunna minska antalet poliser på plats, men den bedömningen vi gör just nu är att tillsvidare behöver vi ha den mängden polisen i kombination med det antalet gränskontrollanter, säger Jarl Holmström.  

Från den fjärde september ändrar Skånetrafiken tidtabellen för Öresundstågen. De kommer att gå oftare och snabbare mellan Danmark och Skåne, nästan som tiden innan gränskontrollerna infördes.

Enligt polisen ska det fungera, trots att gränskontrollerna på Hyllie station i Malmö nu blir fler. 

– Har man sitt pass redo och vet hur det här går till tror jag inte att det kommer att innebära så stora bekymmer för den vana resenären, säger Jarl Holmström.  

EU-kommissionen har tillåtit gränskontrollerna fram till mitten av november. Polisen planerar för att kunna fortsätta även efter det, men regeringen vill ännu inte säga om Sverige kommer att slopa kontrollerna då eller inte.

– Vi kommer att ha ett antal kontakter med EU-kommissionen under hösten. Det finns fler länder som har gränskontroller. Framförallt kommer det att vara viktigt att se hur Tyskland gör.

– Vi får se när vi kommer fram lite närmare i november kring den frågan, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.