Klimatflyktingarna kommer att öka kraftigt

2:03 min

Våldsamma monsunregn och översvämningar har lett till över tusen döda i Indien, Bangladesh och Nepal och stormarna och skyfallen fortsätter och tvingar hundratusentals människor att fly för att överleva.

I USA har också tusentals amerikaner blivit hemlösa på grund av orkanen Harvey liksom i Nigeria där regeringen uppger att över 100 000 människor tvingats lämna sina hem. 

Klimatflyktingarna kommer att öka kraftigt framöver spår forskare.

Om trettio år kommer 200 miljoner människor att vara på flykt undan klimatförändringar som översvämningar, torka och jordskred, det spår FN-universitetets Institut för miljö och mänsklig säkerhet.

Vissa forskare gör prognosen 25 miljoner och andra en miljard, men 200 miljoner klimatflyktingar är den mest citerade uppskattningen.

Det är tre gånger så många som är på flykt världen över idag.

Över Medelhavet och till Europa har i år kommit knappt 130 000 migranter, det vill säga inte ens en promille av 200 miljoner.

Man kan säga att klimatförändringarna skapar fler ekonomiska flyktingar.

Miljontals människor har drabbats av de våldsamma ovädren på kort tid, i såväl USA som Indien och Sydasien och Afrika. De flesta hoppas kunna återvända, men bortsopade hus och inga försäkringar har gjort tusentals människor hemlösa.   

Internationella organisationen för migration, IOM, har sedan tre år tillbaka upprättat en särskild klimatflyktingavdelning, berättade chefen William Lacy Swing i en intervju i somras. 

– De nära kopplingarna mellan migration, miljö, klimatförändringar och jordbruk är extremt viktiga, säger William Lacy Swing.

– Klimatkatastroferna gör inte bara människor hemlösa utan förstör jordbruksmark och hotar matförsörjningen framöver, en konsekvens som uppmärksammas alltmer.

Vissa ö-nationer som Maldiverna och Marshallöarna kan helt enkelt behöva köpa land någonstans för att evakuera sin befolkning, säger IOM:s generaldirektör.