Norges miljöparti vinner mark med radikal oljepolitik

1:51 min

Vid valet i Norge kan miljöpartiet MDG för första gången nå över fyraprocentsspärren till Stortinget. Men partiets radikala oljepolitik får de stora etablerade partierna att markera avstånd.

– Miljøpartiet de Grønne är för mig ett av de starka alternativen, för miljön är väldigt viktig för mig, säger Håkan Ström Lie, som är en av de väljare som besöker miljöpartiet MDG:s valbod på paradgatan Karl Johan i Oslo.

I Oslo sitter MDG i kommunledningen efter ett framgångsrikt lokalval 2015. En rad opinionsmätningar tyder nu på att miljöpartisterna kommer nå över fyraprocentsspärren även i det nationella valet till Stortinget.

MDG fick ett enda Stortingsmandat i förra valet, men om man får över fyra procent blir det troligen minst sju, kanske åtta, mandat.

Partiets stora profilfråga är den norska oljepolitiken. 

– Vårt landsmöte har beslutat att vi ska ha en utfasning av olje- och petroleumsverksamheten inom de närmaste 15 åren, säger partisekreterare Lars Viko Gaupset till Ekot.

Miljöpartiet MDG vill direkt stoppa letandet efter ny olja och gas, medan en klar majoritet i nuvarande Stortinget tvärtom vill öppna nya områden, främst i arktiska vatten, för oljebolagens riggar.

Den radikala oljepolitiken får de stora etablerade partierna att ta kraftfullt avstånd från miljöpartisterna. Till exempel säger Arbeiderpartiet tydligt nej till regeringssamarbete med MDG.

Den sittande högerregeringen i Norge har haft medvind i opinionen de senaste veckorna.

Ett fullt möjligt scenario är dock att varken höger- eller vänsterblocket får majoritet efter valet.

Det kan göra miljöpartiet till vågmästare med makt att förhandla med en minoritetsregering om statsbudgeten.

– Då kommer vi förhandla för att få mest möjligt genomslag för grön politik, säger Lars Viko Gaupset.