Opartiskhet och saklighet är kärnvärden för Ekot

Ekot publicerade i fredags en tweet och en artikel som inte borde ha lagts ut. Vi brast i kontrollen på vår desk och agerade skyndsamt för att dra tillbaka publiceringen. Det är beklagligt att det hände men precis som på alla redaktioner begås det misstag hos oss. På Ekot är opartiskhet, saklighet och allsidighet kärnvärden som vi pratar om varje dag. Här nedan svarar Olle Zachrison, Ekochef och ansvarig utgivare, samt publiceringschef Klas Wolf-Watz på några av de frågeställningar som vi har fått av lyssnare eller sett i diskussionen.

Hur kunde det ske?

Precis som i de flesta situationer där det har begåtts redaktionella misstag är det en rad olika omständigheter som spelar in. Vi brast i den interna kommunikationen om huruvida artikeln var klar eller inte. En reporter fick i uppdrag att göra en faktagenomgång av blåsväder den moderate partiledarkandidaten Ulf Kristersson varit i genom åren. Utkastet var ofärdigt och borde inte ha publicerats. Det borde aldrig ha lagts ut på det sättet, inte med det urvalet och de formuleringarna. Det presenterades senare felaktigt på hemsidan som en politisk bakgrund. Normalt har vi en diskussion mellan redaktör, reporter och andra inblandade i flera steg när vi jobbar med en planerad publicering men här var det något som brast. Det kommer vi naturligtvis att följa upp internt. Inlägget på Twitter var ett kondensat av några punkter i artikeln. Här blev urvalet ensidigt och därför raderade vi tweeten.

 

Varför har ni svarat på olika sätt om vad som hade hänt?

Olika medarbetare på Ekot är alltid inblandade i kommunikationen med publiken. Vi är en öppen redaktion som försöker svara på frågor så gott vi hinner: på telefon, mejl, på olika digitala plattformar, i radion om det behövs. I det första läget svarade våra sociala medier-redaktörer som senare under kvällen också fortsatte att svara på frågor på ett utmärkt sätt. När vi i redaktionsledningen såg tweeten var vår första åtgärd att skapa oss en bild av läget genom att prata med olika medarbetare. Sedan beslutade vi att vår publiceringschef Klas Wolf-Watz, som är ansvarig för denna del av verksamheten, skulle lägga ut en kommentar på Ekots redaktionsblogg och svara på externa frågor från t ex andra medier. Det är vår vanliga rutin som vi följde även i detta fall. Efter det har det efterfrågats en kommentar även från mig, Olle Zachrison, som är högste ansvarig. Jag bedömer att det finns några berättigade frågor att svara på i detta fall så därför gör jag det här. 

 

Hur ser ni på er opartiskhet?

Det finns en rad olika ledstjärnor för Sveriges Radios och Ekots journalistiska verksamhet. I vårt sändningstillstånd uttrycks ett uppdrag som preciseras i våra programregler. Här finns kärnvärden som vi - utan överdrift - pratar om många gånger varje dag på Ekot. Det är en kultur som sitter stenhårt i väggarna. Det är opartiskheten, att inte ta ställning. Det är sakligheten, att vara korrekta och sanningsenliga. Det är allsidigheten, att låta olika sidor och argument komma fram. Dessa värden och hur vi lever upp till dem bygger tillsammans vår trovärdighet. Trovärdigheten är vår viktigaste hörnpelare, att man kan lita på oss. Om den ifrågasätts genom att vi själva har begått misstag då är det allvarligt. Därför måste diskussionen om dessa kärnvärden hela tiden förnyas och upprepas. Det kommer vi att göra med kraft efter denna händelse och det är inte minst viktigt inför valåret 2018.

 

Hur ser ni på anklagelserna om att ni skulle ha en politisk agenda?

Nej. Det är en befängd anklagelse och tanke att vi skulle driva någon politisk agenda på Ekot. Alla som jobbar här och alla som har närmare insikt om vår verksamhet vet att det inte funkar så. Vi försöker göra ett bra journalistiskt jobb och vara skickliga i vårt hantverk. Vi jobbar med ljudet i fokus och rapporterar, analyserar och fördjupar till exempel politiska händelser i radion men också digitalt, på våra egna plattformar och i sociala medier. Precis så har vi jobbat med partiledarfrågan i Moderaterna och Ulf Kristerssons kandidatur. Vi är en stor redaktion som publicerar nyheter dygnet runt, alla dagar om året. Då gör vi självklart misstag ibland. Det är beklagligt men vi försöker att snabbt rätta våra fel och förklara oss. Vi anklagas då och då för partiskhet från olika läger och vi kritiseras ofta från olika intressegrupper eller parter i en konflikt. Vi noterar kritiken, utvärderar hur vi har gjort vårt jobb, agerar och svarar om det behövs och håller huvudet kallt vilket anstår en oberoende nyhetsredaktion.

 

Vad gör ni framåt?

Vi kommer att fortsätta våra interna diskussioner om den inträffade situationen som ledde fram till avpubliceringen. Vi kommer återigen att diskutera och påminna om hur viktiga Ekots kärnvärden kring opartiskhet, saklighet och allsidighet är, inte minst när det gäller politiska frågor. Vi kommer att fortsätta bevaka partiledarfrågan i Moderaterna och sakpolitiken som omgärdar den med full kraft. I höst fyller Ekot 80 år och i samband med det kommer vi att öka ansträngningarna att förklara varför oberoende och trovärdig nyhetsjournalistik är viktigare än någonsin i ett förändrat medielandskap och orolig omvärld.