Värmländska ungdomar städar längs Klarälven

1:07 min

Just nu pågår Älvstädningen, ett projekt där ungdomar från idrottsföreningar plockar skräp på utvalda strandsträckor i Sverige däribland Klarälven. Detta är ett samarbete mellan Fortum, Städa Sverige och berörda kommuner.

– De får en städsträcka av oss, längst med älvkanten som är ett par kilometer ungefär. Sedan får de städmaterial, de får profilkläder och handskar och säckar som de får plocka skräpet med. Efter att de har plockat så ställer de säckarna längst med vägkanten så att kommunen kan komma och hämta dem, berättar Erika Svensson projektledare på Städa Sverige.

Sammanlagt är det 17 idrottsföreningar och 300 ungdomar i Värmland som under helgen hjälps åt att städa olika delar av Klarälven. Förutom Karlstads kommun så är också Munkfors, Forshaga, Torsby och Hagfors kommun med i satsningen. I projektet så ingår Ljusnan, Dalälven, Gullspångsälven och Klarälven är nu den sista för i år.

– Det vanligaste är ändå olika plastföremål. Beroende på hur centralt det är så är det fimpar om man ska räkna antalmässigt. Men mycket plastföremål, gamla engångsförpackningar av olika saker, när folk har fikat och så, fortsätter Erika Svensson.

Och många av ungdomarna gillar att städa.

– Oftast så kör de ju städningen och sen grillar de lite korv och har en väldigt trevlig dag. För dem så tror jag att de inser hur värdefullt det är efteråt. Först så kanske det inte låter superexalterande att de ska ut och städa, men sen när de får sina pengar och kan åka på cuper, då tycker de att det var en ganska rolig dag ändå, säger Erika Svensson projektledare på Städa Sverige.