Skäggdagen firades med parad och tävling

Den internationella skäggdagen utsåg på lördagen Sveriges snyggaste skägg och årets barberare.

David Eriksson från Sundbyberg vann för snyggaste skägg, och Cari Forsgren från Stockholm blev årets barberare.

Liksom i fjol tågade en skäggparad i Stockholm där World Beard Day då samlade ett tusental skägg och barberare.

Årets arrangemang blev mindre, men för första gången vankades ett "barber battle" där fyra av landets främsta barberare tävlade i skäggtrimning. Vinnaren korades av en internationell jury.

I skäggtävlingen om bästa "styled beard" gäller det att ansiktsbehåringens längd, textur, färg, fyllighet och styling passar ihop med bäraren. Det handlar inte om störst och längst utan det estetiska helhetsintrycket — och då kan alla varianter mellan helskägg och solomustasch vinna.

Håkan Ström är barberare med 35 år i branschen.

– När det kommer till skägg kan man nästan inte prata om trend längre, utan nu är det ett faktum att skägg existerar lika väl som håren på män.

En skillnad mot förr är att i dag finns mycket mer kringprodukter som skäggoljor och skäggvax. Att hålla ett stort skägg i snygg trim och få det mjukt, följsamt och mer lätthanterat kostar en hel del.

Vilken skäggfrisyr är vanligast nu för tiden?

– Långa och stora skägg som mestadels hålls välansade. De buskiga skäggen för tio år sedan finns inte riktigt kvar, svarar Håkan Ström.

– En tendens är väl att skäggen börjar bli lite mindre i volym igen. Mer av fylliga klassiska helskägg, framför allt om man har kommit upp i medelåldern.

Vad säger du om nidbilden av hipstrar som glider runt med sina spadskägg?

– De har fortfarande kvar dem. Och det är egentligen fantastiskt, för de vill ju inte beblandas med andra utan månar om sin egen stil. Men de behåller sina skägg trots att skägget har blivit folkligt!