Regeringens klimatsatsning: Bidrag för att köpa elcykel

2:32 min

Regeringen vill satsa fem miljarder på miljö och klimat nästa år. Det mesta går till lokala miljöinvesteringar. En ny satsning är ett bidrag för köp av elcyklar.

– Det är viktigt att också stödja en omställning till mindre fordon som elmopeder eller elcyklar så att man har det som ett realistiskt alternativ till bilen, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

Det var två nöjda miljöpartistiska statsråd som presenterade dagens budgetnyhet på en presskonferens i Rosenbad idag, förutom Isabella Lövin även finansmarknadsminister Per Bolund.

Nästa år är satsningen på miljö och klimat fem miljarder, året därpå sju miljarder, och år 2020 blir det nio miljarder. Totalt alltså drygt 22 miljarder på tre år, en satsning som regeringen kallar "den största miljösatsningen någonsin".

– Vi ökar miljö- och klimatbudgeten med över 100 procent mot 2014 när vi tillträdde och det är nu omställningen börjar, säger Isabella Lövin.

I paketet ingår en utökning av stödet till solceller och till lokala klimatsatsningar, det så kallade Klimatklivet. 150 miljoner ska gå till privatpersoner som vill ladda bilen hemma och de som köper en elcykel eller en elmoped kommer alltså att få rabatt, staten ska stå för 25 procent av priset.

Varför inte ett bidrag till köp av vanliga cyklar?

– De flesta människor har redan en vanlig cykel. En elcykel eller en elmoped erbjuder ett alternativ på längre distanser än vad en cykel gör. Den som inte är fysiskt tränad och behöver lite hjälp på uppförsbackar kanske avstår från att köpa bil och istället köper en elmoped, säger Isabella Lövin.

Det finns idag olika uppgifter om huruvida koldioxidutsläppen ökar eller minskar i Sverige, beroende på vad man mäter. Och frågan är hur mycket budgetsatsningen kommer att påverka utsläppen.

– Vi kommer att be Naturvårdsverket att räkna på detta, säger klimatministern. De åtgärder som vi hittills har gjort har verket sagt att det sluter det utsläppsgapet som den tidigare Alliansregeringen lämnade efter sig, att vi är på väg att uppnå klimatmålet till år 2020.

– Sen ska vi ner till noll år 2045, så som riksdagen och klimatlagen har fastställt, säger hon.

Centerpartiledaren Annie Lööf är föga imponerad av regeringens miljöbudget.

– För mig handlar det inte om hur många miljarder man sätter upp i budgeten utan det handlar om resultat. Miljöpartiets miljardrullning de senaste åren har snarare lett till att klimatutsläppen i Sverige ökat.

Rabatten på elcyklar, är det något du tycker är bra?

– Centerpartiet vill snarare stärka människors plånböcker genom sänkt inkomstskatt så att man har möjlighet att både köpa en elcykel och få mer pengar över till annan konsumtion, säger Annie Lööf.