Macrons popularitet dalar

1:43 min

Den franska presidenten Emmanuel Macrons popularitet fortsätter att dala i flera opinionsmätningar i rad. Flera obekväma beslut antas bidra till hans sjunkande popularitet.

I flera mätningar i rad har den franske presidentens popularitet sjunkit. Medan tidigare mätningar visade en försämring från drygt 60 procent i juni till drygt 40 i augusti, så är siffran nu nere på 36 procent, enligt en mätningen som publiceras i franska upplagan av Huffington Post.

Få fransmän har varit översvallande över valet av Macron – det är de som var ganska nöjda i juni som nu till stor del är ganska missnöjda.

Att fyra ministrar petades i början av sommaren och debatten om försvarsbudgeten som ledde till att arméchefen sa upp sig är några orsaker.

Avslöjandet att Macrons sminknotor är lika höga som hans föregångares liksom hans distanserade presidentskap, där han sällan uttalar sig i media, antas också bidra till den negativa bilden. Macron har nu skaffat sig en talesperson för sin kommunikation med media.

I veckan som gick presenterades reformerna av arbetsrättslagarna, omstridda förändringar som kommer att följas av flera. Men de allra flesta fransmän är överens om att arbetsrättslagarna bör reformeras, det visar en mätning av opinionsinstitutet Elabe.

Men bara 40 procent anser att lagarna bör genomgå en grundläggande förändring, av det slag som regeringen nu vill genomföra.

Det är framför allt fackföreningsrörelsen CGT och vänsteroppositionen i parlamentet som har de största invändningarna mot reformerna. Socialisterna, högerpartiet Republikanerna och ett par andra stora fackförbud har sagt att de inte kommer att protestera.