RECENSION – TEATER

"Här kommer alla känslorna på en och samma gång": Trasig, knasig intelligent teater

1:12 min

David Wiberg, tidigare en av medlemmarna i humorkollektivet Varanteatern, har landat på Kungliga Dramaten, och letar efter berättelsen om "Det roliga".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Om det är någon som känner sig lite trött på en hel dag till av ordning och reda eller söker efter en vild tillställning med övertro på kulturens läkande kraft, tycker jag man ska gå och se pjäsen "Här kommer alla känslorna på en och samma gång", en uppsättning för Unga Dramaten i Stockholm i samarbete med scenkonstkollektivet Lumor i regi av David Widberg och Oscar Thunberg.

Små oroande sketchblommor vecklar ut sig som, "skolteater som själsligt övergrepp på barn i förorten".

Där får man se en sorts repetition, en som möjligen försöker vaska fram den rara ärtan "konstnärligt viktig humor". Ur det arbetet vecklar sig sedan små oroande sketchblommor ut sig.

Som till exempel: "skolteater som själsligt övergrepp på barn i förorten", "konstnärspaneler som tortyr genom mumlande narcissism" samt rent sekteristiska förhör av konstutövare vars NARRATIV BRISTER och vars DOKUMENTÄRA BOTTEN, saknas. 

En uppsättning som blir till en kärleksfull, mjukt elak fundering över kultur och vad vi ska med den till. Dessutom möter man figuren "Härnösands nya stjärnskottskomiker." Hon som ensam ska flytta en hel myr. Till i morgon klockan 14. Hon är dödligt rolig.

Så trasig, knasig intelligent teater finnes för ung och gammal hela tiden i otäck lindans mellan gapen överdriften och fiaskot.