Geab stoppar all ny elproduktion

1:38 min

Geab har beslutat att stoppa all ny elproduktion till det gotländska elnätet, förklarade dess vd Jan Karlsson på tisdagen.

Facebookfråga: Hur påverkas du?

Geab säger att orsaken är att Gotland drabbats av allt fler strömavbrott och beslutet är ett sätt att trygga öns strömförsörjning. Hälften av avbrotten beror på att sol- och vindelnätet på Gotland inte klarar att ta emot mer el än idag, såvida inte det går att skicka överskottsel till fastlandet. Tidigare i år beslutade Svenska kraftnät att inte låta lägga någon ny elkabel till Gotland.

Stoppet gäller både små och stora producenter. Det innebär till exempel stopp för till exempel solceller så länge det skjuter ut el i nätet. Man kan fortfarande ansluta om det bara är för egen konsumtion.

– Vi vill inte orsaka strömavbrott för våra kunder, till exempel lantbrukare som har mjölkmaskiner eller för industrier med känslig produktion, säger Geabs vd Jan Karlsson.

Stoppet gäller från 1 november, skriver bolaget om beslutet på sin hemsida.

Den gotländska riksdagsledamoten Jesper Skalberg (M) skriver på Twitter att Moderaterna på Gotland vill se en tredje kabel till ön för att avhjälpa situationen.

– Pengar finns anslagna i Svenska Kraftnäts plan för kommande projekt. Man har varit positiva till projektet i tio år. Dags att börja, skriver Jesper Skalberg.