Västervik

Sjukhusclowner hoppas på pengar från landstinget

2:10 min

Ett clownbesök kan göra det lättare när det är svårt. Det menar Martin "KaBom" Ibohm och Mikael "Mike" Lovestedt som besökte Västervik på tisdagen. Nu hoppas de på mer ekonomiskt stöd.

I två år har de rest runt och hälsat på sjuka barn på sjukhusen i Kalmar, Västervik och Växjö och roat med musik och trolleri. Utan något ekonomiskt stöd alls från landstinget.

Sjukhusclowner är inte helt ovanligt, i hela Sverige finns det över 70 clowner som regelbundet besöker olika sjukhus för att ge barnen något som de annars inte skulle fått.

– Det är så mycket i vården som barnen måste göra. Det är undersökning, det är krav och mycket oro och stress. Där känner vi att vi som sjukhusclowner är något annat. Vi kommer in och fokuserar bara på det friska och försöker lyfta barnet och alla runt barnen, säger Martin Ibohm, som varit sjukhusclown i två år.

Började som clown 2002

Betydligt längre har Mikael Lovestedt hållit igång, det var han som drog ingång verksamheten i länet för 15 år sedan.

– Jag började mitt sjukhusclownjobb i Kalmar 2002, sedan kom Växjö in 2008 och Västervik 2013, säger han.

Hur länge kan ni hålla på?

– Det hänger hela tiden på ekonomin, eftersom vår verksamhet styrs av att vi får in pengar från fonder och stiftelser, och förhoppningsvis i framtiden även att landstinget kan lägga en större krona, som en del andra landsting gör.

I dag besöks sjukhusen Kalmar och Västervik här i länet, men Mikael Lovested säger att man gärna vill besöka Oskarshamn också. Om man har råd och tid.

– Det går åt två dagar i månaden att skriva till stiftelser och fonder, även privatpersoner och företag, säger han.

Däremot får de i dagsläget inga pengar från landstinget.

– Jag fick en gång i tiden ett parkeringstillstånd i Kalmar, men det drog de in, säger Mikael Lovestedt.

Inga pengar för kultur

Landstingspolitikern Jessica Rydell (MP) säger att det inte finns någon budget för kulturverksamhet inom vården.

– Vi tycker att de gör ett fantastiskt jobb, som vi vet uppskattas av barn och familjer, men när det gäller hur det ska finansieras blir det komplicerat. Vårt huvuduppdrag är sjukvård, när det gäller kulturformerna är det inte en självklarhet att vi ska ha dem avlönade hos oss, säger hon och fortsätter:

– När det gäller barnkliniken handlar det mycket om donationer och gåvor från allmänhet och andra intressenter, så har det alltid varit. Det kan handla om leksaker och den här typen av kulturverksamhet, det är ett ganska vanligt sätt att få den finansierad.