Asylsökande vandrade in i Sverige

1:50 min

Vid den svenskfinska gränsen i finländska Torneå demonstrerade under tisdagen en grupp asylsökande mot asylpolitiken i grannlandet varpå ett 50-tal sedan gick över till Haparanda för att söka asyl i Sverige.

– Vi hoppas få den hjälp i Sverige som vi inte fått i Finland, säger Ali som likt de andra framförallt irakiska asylsökande hade demonstrerat i Torneå tidigare under dagen.

"Stoppa utvisningarna" skanderade demonstranterna som var betydligt färre än de hundratals som det tidigare talats om kanske skulle delta i dagens demonstration. Den kommer efter en tid av flera uppmärksammade utvisningsbeslut i Finland.

Grannlandet tog under 2015 och 2016 emot rekordmånga flyktingar men har sen dess ändrat sin bedömning av säkerhetsläget i exempelvis Irak som av Finland inte längre anses lika osäkert att återvända till.

Väl i Haparanda efter den några hundra meter långa vandringen över gränsen väntade svensk gränspolis och en buss som skulle ta de asylsökande till Migrationsverket i Boden.

– Migrationsverket, det första de gör är att pröva om de här ärendena ska handläggas enligt Dublinförordningen, säger Carolina Pedersen vid gränspolisen i Norrbotten.

Vad sker om det är så?

– Om det är så kommer Migrationsverket fatta beslut om att överföra de här personerna tillbaka till Finland som är ansvarig stat för deras asylärende, säger Carolina Pedersen vid gränspolisen i Norrbotten.

Huvudregeln för den som en gång sökt asyl i Finland är att Dublinkonventionen gäller även om det kan finnas undantag för den som till exempel har familj i Sverige. Något som Ali och flera av de andra som gick över gränsen idag var väl medveten om.

Men att stanna i Finland i väntan på utvisning är ändå inget alternativ, lika lite som det går att återvända till Irak som är för osäkert, menar Ali.

– Det är inte möjligt. Vårt land är inte säkert, säger Ali.