Regeringen och alliansen tror inte på M:s tiggeriförbud

2:00 min

Moderaternas partistyrelse skärper sin syn på tiggeri - och föreslår i dag ett nationellt förbud. Ansvarig minister Åsa Regnér, som just nu befinner sig i Rumänien, tror inte att det är rätt lösning.

Men hon tänker bjuda in de andra partierna till överläggningar om tiggerifrågan i stort.

– Jag tycker att vi ska diskutera tillsammans hur vi kan göra mer saker både för att tiggeriet ska upphöra i Sverige, men också se de här människorna, och det gör jag gärna med andra partier, säger Åsa Regnér.

Ett nationellt förbud mot tiggeri är ett av de nya förslagen från Moderaternas partistyrelse, inför stämman i oktober.

– Vi ska inte normalisera tiggeri på svenska gator och torg. Vi måste få ett stopp på detta nu, säger den rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé.

De som är emot en sådan här lösning säger att det inte går att förbjuda fattigdom. Hur ser du på det argumentet?

– Det är klart att det inte gör det, och jag tycker att man ska vara ärlig och säga att det här inte förbättrar situationen för dessa utsatta människor. Men att tigga på svenska gator och torg är inte heller vägen ut ur fattigdom.

Även regeringen anser att tiggeriet måste upphöra, och har därför bland annat skärpt reglerna om avhysning, säger ansvarig minister Åsa Regnér. Hon öppnar också för att se över ordningslagen, så att landets kommuner får fler verktyg för att kunna reglera tiggeriet.

– Däremot bereder vi inte något tiggeriförbud, därför att vi tycker att man också måste se verkligheten som den är, och det här är väldigt fattiga människor.

Inte heller de övriga allianspartierna tror på ett nationellt tiggeriförbud. "Vi ska angripa de kriminella som utnyttjar de ekonomiskt utsatta", skriver Liberalernas ekonomisk-politisk talesperson Roger Haddad på twitter.

Ett nationellt förbud mot tiggeri är fel väg att gå, säger också Kristdemokraternas Andreas Carlson.

– Man kan inte förbjuda fattigdom. Men däremot så kan det behövas möjlighet för kommunerna att upprätthålla ordning på vissa gator eller begränsade områden inom kommunala föreskrifter.

Och så här säger Centerpartiets Johan Hedin.

– Man kan ha både moraliska och praktiska betänkligheter. Man ska inte underskatta svårighet att konstruera en vettig lag Men det absolut allvarligaste är det skulle bli verkningslöst.

Men Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen välkomnar Moderaternas omsvängning.

– Vi har ju sett hur man har hanterar de här frågorna i andra lände, och ett tiggeriförbud är ju det mest effektiva, säger han.