Helsingborg

Oro på operation i Helsingborg – kan berövas viktig ledighet

4:04 min

För ett år sedan kämpade de till sig extra tid för återhämtning – nu befarar operations- och narkossjuksköterskor på lasarettet i Helsingborg att de kommer att bli av med den.

Enligt dem funderar arbetsgivaren nu på att dra tillbaka erbjudandet, och operationssjuksköterskan Gabriella Borgkvist är orolig för konsekvenserna.

– Jag befarar att flera av sjuksköterskorna kommer att uttrycka en stor besvikelse och säkert kommer se sig om efter jobb på annat håll. Stämningen kommer att dala igen, och det kommer saknas engagemang att ta emot våra nya kollegor. Det blir en negativ spiral som vi har upplevt tidigare, och det vill vi helst slippa, säger hon.

Det var förra våren som narkossjuksköterskorna vid lasarettet i Helsingborg krävde mer tid för återhämtning och högre lön. Personalen reagerade bland annat på att sjuksköterskor från bemanningsbolag tjänade mer utan att ha samma ansvar för verksamheten.

Vi fick lite arbetsro och framtidstro.

Ett tiotal narkossjuksköterskor sa upp sig, och till slut erbjöd arbetsgivaren operations- och narkossjuksköterskorna en kvotmodell som gav mer ledig tid. Det har enligt sjuksköterskorna gjort skillnad.

– För det första kände vi att vi fick lite arbetsro och framtidstro. När vi har det sämre går det åt massa tråkig energi, som vi hellre skulle vilja lägga på något positivt, och det känner vi att vi har kunnat göra. Stämningen har lyft betydligt, och man känner att man kommer mer utvilad till sina arbetspass, säger Gabriella Borgkvist.

Kan du känna att det blev någon skillnad för dig?

– Ja, definitivt. Det blev mer luft i schemat, och man kunde återhämta sig bättre. Det blev lugnare på hela avdelningen, och vi kände att de hörsammade oss, säger narkossjuksköterskan Tina Lindau.

Stora konsekvenser för operationer

Men i våras fick sjuksköterskorna höra att kvotmodellen skulle dras tillbaka med anledning av Vårdförbundets nya avtal med Region Skåne som reglerar arbetstiderna för dem som jobbar framför allt natt.

I maj skrev sjuksköterskorna i ett brev till förvaltningsledningen att avtalet skulle innebära en klar försämring för majoriteten av dem, och att det skulle kunna få stora konsekvenser för operationsverksamheten.

– Vi har inte fått något som helst svar på vår skrivelse, och våra närmaste enhetschefer vet lika lite som vi. Vi tycker att tiden börjar rinna ut, för om ett par veckor ska vi lägga vårt höstschema, och då måste vi såklart veta hur det kommer att se ut, säger Gabriella Borgkvist.

Vad säger du om att ni inte fått några svar på era frågor?

– Jag skulle vilja säga att det är ren och skär nonchalans gentemot oss som jobbar med patienter dagligen och bedriver sjukvård, säger Tina Lindau.

Varför ska ni ha bättre villkor än det generella avtalet?

– Ja, det kan man fråga sig, men vi vet ju att det inte ser likadant ut inom regionen. Ska man fortsätta prata om att det ska vara lika inom regionen, då vill vi se att det är över hela regionen och inte enstaka sjukhus eller enheter, säger Gabriella Borgkvist.

När kvotmodellen infördes stoppades personalflykten från operationsenheten, men enligt Gabriella Borgkvist och Tina Lindau är man fortfarande beroende av bemanningssjuksköterskor och pensionerade sjuksköterskor.

Är man trött och sliten så finns det risker med att det inte blir gjort på ett optimalt sätt.

Om det nu blir mindre tid för återhämtning igen, blir det svårare att locka nya medarbetare, och det skulle påverka patienterna negativt i form av längre operationsköer och även större risker, menar de.

– Är man trött och sliten så finns det risker med att det inte blir gjort på ett optimalt sätt, säger Gabriella Borgkvist.

Vad hoppas ni på nu?

– Vi hoppas naturligtvis på ett kvotavtal, så att vi kan fortsätta att arbeta och kanske få ytterligare nya kollegor, så att vi kan bedriva den verksamheten som ska bedrivas på vårt sjukhus, säger Tina Lindau.

Under dagen svarar arbetsgivaren på sjuksköterskornas frågor.