Ny ljudboksapp på arabiska i Sverige

1:48 min

Bokförsäljningen ökar i Sverige – framförallt genom ljudbokstjänster som Storytel, Nextory och BookBeat. Och nu kommer nya aktören "Kitab Sawti", som  är en ljudboksapp på arabiska - det betyder just "ljudbok".

En av grundarna är Sebastian Bond.

– Jag jobbade på ett bolag som riktade sig mot svenska skolor och då var ute och träffade många lärare, som efterfrågade ljudböcker på arabiska till de nyanlända, så det var då jag letade ljudböcker på arabiska men hittade ingenting, vilket jag tycker är väldigt märkligt eftersom arabiska är ett av världens största språk och ljudböcker växer kraftigt

Erik Wikberg är forskare på Handelshögskolan i Stockholm, och författare till rapporten om bokförsäljningsstatistik.

– Om jag börjar med Sverige så är ju marknaden för sådana här digitala abonnemangstjänster det som verkligen sticker ut på bokmarknaden, förra året så ökade den marknaden med 55 procent, vilket är exceptionellt om man ser till andra marknadskanaler.

Sebastian Borg, grundare till ljudbokstjänsten Kitab Sawti, berättar att appen riktar in sig på arabiska bestsellers - och nämner Dan Brown som ett exempel.

– På sikt så är målgruppen världens alla arabisk talande personer. Och vilket land vi börjar att fokusera på har vi inte gått ut med än.

Enligt Sebastian Bond finns det i dagsläget ingen annan aktör som har lanserat ljudböcker på arabiska. Nu har appen dessutom fått finansiering på 11,5 miljoner från bland andra Sven Hagströmer.

– De själva säger att man har ett underlag på ungefär 400 miljoner människor, och att det inte finns någon direkt konkurrens. På så sätt får man väl säga att det känns som att det finns en väldigt god marknad för den här typen av tjänster, säger Erik Wikberg.