Finspång

Grav med digital kod berättar om den döde

1:21 min

En grav på Risinge kyrkogård har utrustats med en qr-kod. Där kan den nyfikne med hjälp av mobiltelefon få reda på mer om graven och personerna som är begravda där.

Brukar du vandra på kyrkogårdar och undra över namnen och de öden som personerna som ligger där haft? Då finns det hjälp att få – åtminstone på en grav på Risinge kyrkogård utanför Finspång.

Fredrik Blomberg är begravningsentrepenör och har nu satt upp en metallbricka med qr-kod på sin familjegrav. Där kan den nyfikne med hjälp av mobiltelefon skanna koden och få reda på mer om graven och familjens historia.

– Själv var jag väldigt skeptisk när det här började marknadsföras för ett och ett halvt år sedan och tänkte: "Det här kan man ju inte ha på en gravsten. Det förstör ju det hela. Låt kyrkogården vara som den är!". Men det är ju fantastiskt att få fram mer och se vilka som är gravsatta i graven, säger han.

Enligt TT lanserade Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF) för fem år sedan denna typ av digitala tjänster för att hjälpa kyrkogårdsbesökare.

QR-koder på gravstenar finns sedan flera år i Norge.