RECENSION – KONST

Nina Hemmingssons konst är festlig och hård

2:35 min

Serietecknaren och konstnären Nina Hemmingsson är aktuell med utställningen "Livet, ditt as", på Halmstad konsthall. Hanna Jedvik har sett utställningen.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Livet, ditt as
Plats: Halmstad konsthall 
Konstnär: Nina Hemmingsson 
Tid: 6 september till 17 oktober

Ögon och bastanta kroppar nästan anfaller besökaren som träder in i Nina Hemmingssonland. Överallt ögon som stirrar, på allt och ingenting, med sina skarpa konturer och gapande hålor. Och så svärtan. Den ständiga svärtan. I teckningarna och inte minst i den cyniska humorn som präglar Nina Hemmingssons serier och bilder.

Idag känner många kanske främst till hennes huvudkaraktär. Den ålderslösa kvinnan med klotrunda tomma ögon, markerade ögonfransar och slagfärdiga repliker som dryper av cynism, humor och svartsynthet. Hon som gång på gång ringar in det omöjliga i att axla en kvinnoroll, som ständigt är i krig med sig själv och världen och säger det som ingen annan vågar högt.

Till stor del är det redan bekanta serier som visas i utställningen Livet, ditt as. Åtminstone för den som har följt Nina Hemmingsson via böcker eller tidningspubliceringar. Även om många av verken redan är kända sedan tidigare kan de ändå ses med stor behållning i original. Tuschstreckens detaljer kommer fram, färgerna blir starkare och här och var anas tippex över texten som har jobbats om och förändrats. Flera av teckningarna är stora och detaljerade och liksom växer fram från pappret med sin rättframhet och slagkraftighet. De oväntade vändningarna och humoristiska twisterna, Nina Hemmingssons signum, är såväl tankeväckande som skrattframkallande och får en förhöjd effekt när 300 bilder visas samtidigt.

En mer påtaglig skörhet finns däremot i de mängder med små och nyproducerade bilder som hänger i rader om tre i utställningens hörn. Färgerna svart, rött, rosa dominerar påtagligt. Men också gult och orange smyger sig på. Sammanlagt tävlar 220 teckningar om uppmärksamheten. Och här finns mycket att upptäcka. Bild och text kommunicerar på ett motsägelsefullt vis och tränger undan onödiga tankar och ord. Det är sårigt och sorgligt, men nästan ändå alltid roligt. Här finns också varma vänliga hundar som kramar. Hos djuren och träden finns värmen.

Nina Hemmingssons är en vass kritiker av samtiden, med förmågan att vara självutlämnande, modig och uppkäftigt i en härlig kombination. Och dessutom också en smula erotisk. Det är festligt och hårt på en och samma gång. På ett ontskönt sätt.