Därför bör vi rösta i kyrkovalet

0:31 min

Sedan i måndags kan de som är med i svenska kyrkan förtidsrösta till kyrkovalet. Men vad innebär kyrkovalet egentligen?

Jan Strid, statsvetare vid Göteborgs universitet har forskat om kyrkovalet. 

Det finns tre olika instanser, kyrkomötet, stiftfullmäktige och kyrkofullmäktige. Vad beslutar de om?   

– Första instansen är den egna församlingen sedan kommer stiftet som i huvudsak har det ekonomiska ansvaret och sist kyrkomötet som tar de övergripande besluten, det som mer berör det totala riksintresset. När vi pratar om kyrkovalet i singularis så är det ofta kyrkomötet som man diskuterar i huvudsak.

Kyrkomötet kan man likställa med riksdagen och kyrkofullmäktige är min församling och stiftet regionen, stämmer det?

– Ja.

Vad spelar det för roll vilken partifärg som styr?

– Här finns ett problem därför det som diskuteras är bara de tre partierna som ställer upp under partibeteckning. Det vill säga S, SD och C. Övriga nomineringsgrupper har mer lösliga förbindelser med det politiska partierna och så har vi tex. POSK som är partipolitiskt obundna i svenska kyrkan. Det här gör att det har blivit en diskussion om vilka som kommer bli störst S eller SD.

Hur stor skillnad kan det bli inom kyrkan beroende på vilket parti som vinner?    

– Det här är ett val mellan kyrka och politik. Skillnaden inom kyrkliga frågor är svårt. De manifest som partierna har är väldigt allmänna i sina ordalag. Som till exempel, kyrkan skall vara där människorna är, vem skulle vara emot det?

Skillnaderna i kyrkliga frågor blir väldigt små och det betonas inte. Det som skulle kunna komma upp är frågan om präster skulle kunna neka att viga samkönade, men det är också en fråga som innebär en stor risk.

Hur stor makt har de som väljs till kyrkopolitiker?

– Vi underskattar nog dess makt. Dels har kyrkan en ekonomisk makt rent materiellt. Men framförallt har den en stor opinionsbildande makt. Vi har sett debatter där kyrkan går ut med en åsikt och den opinionsbildning som sker då kan bli besvärande för politikerna. 

Är det någon idé att vi röstar i kyrkovalet?

– Ja, en idé är det alltid att rösta. Men man skall nog tänka på vilken nivå man röstar på. Det viktiga är ju det som berör mig, det vill säga församlingen. Men eftersom vi får väldigt lite information om det så får vi ett lågt valdeltagande.