Borg - välgjord duell

1:47 min

Välgjort rakt igenom, och det är lika mycket en film om kampen med sig själv som en dramatisk duell mellan två stjärnor (Premiär 8 september).
Betyg: 4

Titel: Borg (Borg/McEnroe)
Regissör: Janus Metz
Manus: Ronnie Sandahl
Skådespelare: Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård
Genre: Biografi/Drama
Betyg: 4

Filmen Borg har sålts till omkring 150 länder redan... och internationellt heter den Borg/McEnroe. Och det är filmens styrka, att den inte försöker hinna med hela Björn Borgs karriär, utan koncentrerar sig på uppladdningen inför och mötet i Wimbledon 1980 mellan de två Borg och McEnroe.

Björn Borg som vunnit fyra raka Wimbledon-finaler och var så älskad för sitt gentlemannauppträdande och för sin beslutsamhet på gräset. McEnroe som var uppkomligen, den högljudde unga impopulära amerikanen.

Sverrir Gudnason som spelar Borg och Shia LaBeouf som spelar John McEnroe har lagt ner enormt mänga timmar på att kunna se ut som de två världsstjärnorna på tennisplan, och bredvid. Lägg till det namn som Stellan Skarsgård som Borgs tränare Lennart Bergelin och Tuva Novotny som fästmön Mariana och det finns inget att klaga på i rollistan. Leo Borg spelar Björn som ung.

Dessutom är historien bra berättad, koncentrerad med tillbakablickar. Och det är inte i första hand en tennisfilm, utan en film om två människor och deras kamp - mer med sig själva än med varann. Ja, filmen Borg är helt enkelt ett av de mer lyckade kändisporträtten i svensk film de senaste åren.
Jag ger en fyra till Borg.