Katalonien: Lag om folkomröstning har röstats igenom

1:52 min

I Spanien har det regionala katalanska parlamentet sagt ja till en lagändring för att göra resultatet i folkomröstningen om självständighet bindande.

Beslutet fördjupar konflikten mellan det katalanska parlamentet och den spanska centralregeringen, som anser att lagändringen är olaglig.

Omröstningen i Kataloniens parlament fick göras om efter oklarheter kring hur den formellt skulle gå till. Efter en stökig debatt och sammanlagt drygt elva timmar så lämnade till slut flera partier plenisalen och avstod från att rösta. Därmed kunde lagändringen godkännas av de självständighetsivrare som är i majoritet i Kataloniens regionala parlament.

Eftersom den förra folkomröstningen 2014 underkändes, så är syftet med den här lagändringen enbart att godkänna resultatet i den folkomröstning som separatisterna planerar till den första oktober.

Genom gårdagens debatt och resultatet har konflikten djupnat mellan det katalanska regionparlamentet och centralregeringen i Madrid, vars vicepresident Soraya de Saénz de Santamaría sa att:

– Katalonienparlamentets agerande påminner mer om en diktatur än en demokrati. Det är skamligt och genant, sa hon.

Regeringen i Madrid som på alla sätt försöker stoppa en folkomröstning, överväger sanktioner, samtidigt kan åtal vänta parlamentsledamöterna för olagligt beslutsfattande.

Tidigare i veckan dömdes Kataloniens tidigare ledare Arturo Mas, till att betala fem miljoner euro i böter för kostnader i samband med folkomröstningen 2014.