Högskolebehörighet ska locka till yrkesprogram

1:36 min

Regeringen vill göra om undervisningen på gymnasiets yrkeslinjer så att alla elever får behörighet att läsa vidare på högskolor och universitet.

Det var under den borgerliga regeringen som högskolebehörigheten togs bort och nu hoppas gymnasieminister Anna Ekström att intresset ska öka för att läsa till till exempel undersköterska och bilmekaniker.

– Nu vill vi att yrkesprogrammen på gymnasiet ska bli högskoleförberedande. Och vi vill att de ska bli det utan att man tummar på yrkesämnena. Man ska alltså kunna gå ett yrkesprogram och både bli en välutbildad person för arbetsmarknaden och också kunna läsa vidare på universitetet.

Elever kan i dag frivilligt läsa kurser som ger högskolebehörighet, antingen genom att avstå delar av yrkesundervisningen eller genom att läsa extra timmar. Nu förslår regeringen att cirka två timmar extra per vecka läggs in i schemat med matematik, svenska och engelska.

– Vi hoppas ju nu med de här ändringarna att de här yrkesprogrammen ska bli så attraktiva som de förtjänar att bli, för de leder till yrken som verkligen behövs på arbetsmarknaden.

Men om man nu inte gillar att läsa matte, svenska eller engelska, måste man göra det i alla fall om man vill bli rörmokare?

– Nej, också med det här förslaget, så kommer det att finnas en möjlighet att välja bort en del ämnen som behövs för högskolebehörighet, säger Anna Ekström.

Det var för sex år sedan som den borgerliga alliansregeringen tog bort högskolebehörigheten från yrkeslinjerna. Enligt Skolverket har det bidragit till det minskade intresset för yrkeslinjerna.

– Sedan programmen blev icke högskoleförberedande så har vi sett en mycket negativ utveckling. I princip så kan man säga att antalet elever som söker yrkesprogrammen har halverats, säger Anna Ekström.

Regeringens förslag går nu ut på remiss och ska enligt planerna läggas fram för riksdagen i vår och börja gälla från höstterminen 2019.

Anna Ekström tror inte att det längre att det finns någon politisk oenighet i frågan:

– Jag skulle faktiskt bli förvånad om det är något parti i riksdagen som röstar emot det här förslaget. Erfarenheten visar att ungdomarna vill ha program som också ger högskolebehörighet.