Stor förödelse i Irmas spår

1:11 min

Orkanen Irma, som är den starkaste orkanen som uppmätts i Atlanten, fortsätter genom Karibien mot det amerikanska fastlandet och stor förödelse rapporteras i dess spår.

Från den fransk/holländska ön Saint Martin som låg mitt i orkanens väg rapporteras om hittills sex bekräftade dödsoffer, men den siffran väntas stiga och även från öar omkring kommer rapporter om i det närmaste total förödelse.

Från Antigua och Barbuda talas om att 90 procent av alla byggnader skadats och även där rapporteras om dödsoffer.

Orkanen har nu under natten tagit en något nordligare väg än vad man först befarade och drog aldrig direkt in över betydligt mer befolkade Puerto Rico och även om ön drabbats av kraftiga vindar och regn, så verkar skadorna där betydligt mindre än man först befarade.

Men trots det är nu mer än hälften av ön, omkring 900 000 människor, utan ström, enligt myndigheterna.

Enligt Puerto Ricos räddningstjänst saknar omkring 50 000 människor vatten.

Myndigheterna kämpar med att nå de mindre öarna, som drabbats svårt av orkanen, med nödhjälp.

Irmas fortsatta bana är fortfarande osäker, men orkanen väntas nu fortsätta västerut i havet norr om Haiti och Dominikanska republiken.

De flesta prognoser räknar att orkanen kommer att svepa in över Kuba eller Florida på fredag eller lördag för att sedan fortsätta norrut.

I Florida har evakueringen av de sydligaste öarna redan inletts och i Miami och Miami beach har myndigheterna beordrat evakuering senare i dag.