Miljö

Här är det störst chans att få se havsörn

När Nordeuropas största rovfågel blir vanligare ökar chanserna att få en skymt. Här är tipsen där det är störst chans att få se havsörnen i Skåne.

Tipsen finns för att få en skymt av Nordeuropas största rovfågel i naturen. På grund av sin storlek syns  havsörnen på långt håll, särskilt med hjälp av kikare.

Längs kusten, vattendrag och sjöar.

– Runtom i Vattenriket utanför Kristianstad vid Helge å, Hammarsjön och Araslövssjön finns det chans att se havsörn. Så här års har man också i allmänhet chans att se den längs kusten, vattendrag och sjöar, säger Nils Waldemarsson, som är engagerad i Skånes ornitologiska förening.

På vintern är chanserna störst på havsörnens övervintringsplatser. En sådan finns utanför Bromöllas och Kristianstads kust på öarna utanför Tosteberga och Landön.

En plats för att lägga ut giftfri mat.

– På vintern är Tosteberga hamn en samlingsplats för att skåda havsörn. Det beror på att det är en viktig övervintringsplats för havsörn, änder och gäss. Det beror också på att det är en plats för att lägga ut giftfri mat till havsörnen, säger Nils Waldemarsson.

Här är listan på bra platser för att få en skymt av Nordeuropas största rovfågel i Skåne:

  • Vattenriket, Kristianstad, längs Helge å, Hammarsjön och Araslövssjön är bäst så här års tillsammans med några andra skånska sjöar och vattendrag.
  • Krageholmssjön, Ystad.
  • Krankesjön, Lund.
  • Vombsjön, Eslöv.
  • Skånes kuster.
  • På vintern är bästa platsen Tosteberga hamn, Kristianstad, där havsörnar övervintrar på öarna i Landöns skärgård.