Ryska Facebook-annonser inför amerikanska valet

0:59 min

Facebook avslöjar nu att en kampanj som sannolikt var betald av Ryssland spred tusentals politiska annonser inför valet i USA.

På Facebook visades annonser som misstänks ha varit rysk propaganda och påverkan inför valet i USA. Mark Warner, amerikansk senator som sitter i en av de underrättelsekommitéer som undersöker om Ryssland påverkat valet kommenterar uppgifterna i CNN.

– Vi har velat veta hur mycket Facebook eller Twitter användes av ryska troll i månader. Vi har ställt frågor och nu har vi fått preliminära svar. Men jag tror att det är toppen av ett isberg, säger Mark Warner till CNN. 

Han säger att fler frågor kommer ställas till företagen som driver sociala medier och gör en jämförelse med Frankrike. Där upptäcktes tiotusentals konton som spred falsk information innan valet. 

Enligt Facebook handlar det nu om 470 konton och sidor som spridit tusentals annonser för motsvarande 800 000 kronor. Det ska ha pågått under två år fram till maj i år. 

Budskapen i annonserna handlade om polariserande frågor som immigration, homosexuellas rättigheter, etnicitet och vapen. 

Facebook tror att denna kampanj drevs av en så kallad trollfabrik från Sankt Petersburg. Den är känd för att sprida ett Kreml-vänligt budskap på sociala medier. 

Företaget har informerat underrättelsekomittéerna i senaten och representanthuset och även den särskilda åklagare som utreder om det finns kopplingar mellan Trumps kampanj och Ryssland.