Lyckad jakt på världens surdegar

1:33 min

Surdegsentusiaster har nu lämnat mängder av bidrag till forskare som vill veta vad som döljer sig i degbunkarna. De vill exempelvis veta  vilka organismer som styr bakningen.

800 surdegsprover. Det blev det överväldigande gensvaret från hela världen på ett forskarupprop i höstas från universitetet i North Carolina i USA.

– Ja, nu kan vi inte ta emot mer och har stängt dörren för ytterligare surdegskulturer, säger Erin Mackenney som arbetar med projektet.

Tanken är att studera mångfalden och den mikrobiologiska sammansättningen i surdeg som används för att baka bröd.

Forskargruppen blev alldeles överväldigad av det stora intresse som projektet väckt bland surdegsentusiaster runt världen.

Det har kommit surdegskulturer från alla möjliga håll, Amerika, Asien, Australien, Nya Zeeland, Mellanöstern och Europa.

Ett svenskt bidrag har skickats in. Degen skickades från Stockholm och används som startkultur för ett blandat råg och fullkornsbröd med valnötter.

Alla surdegar ska nu kategoriseras, och för att få en första vink om vilka organismer som finns med har de odlats i labb. Men lika viktigt för forskarna är att notera ålder, ingredienser, tillkomsthistoria och geografiskt ursprung.

Nästa steg är att välja ut vilka som ska genetiskt bestämmas för att mer exakt avgöra vilken sammansättning degarna har.

En av frågorna som intresserar Erin Mackenney mest är naturligtvis mångfalden, men också vilka arter och stammar som är gemensamma för alla dessa surdegar.

 – Det är den intressantaste frågan är om man kan peka ut de organismer som är specialiserade för brödbakning, säger Erin Mackenney.

Gillar du att baka? Mer om surdegens mysterier i Vetandets värld: Långlivat samarbete mellan mikrober och människor