Piller kan härma träning i framtiden

1:50 min

Amerikanska forskare tror att de har hittat det första fungerande så kallade "träningspillret". Det handlar om ett nytt läkemedel som bygger på de kemiska signaler som uppstår i musklerna när man tränar.

Vi lär oss allt mer om exakt vad som händer i kroppen under och efter träning.

Den här kunskapen gör att vi allt mer tycks närma oss det som ibland kallas ett träningspiller, det vill säga ett kemiskt ämne som härmar kroppens egna reaktioner och skapar träningens alla goda effekter, även om vi sitter stilla.

Forskaren Ron Evans och hans grupp vis Salk institute i Kalifornien säger nu att de har ett sådant här piller på gång. 

Om man ger det här medlet till möss så orkar de springa 50 procent längre, helt utan att träna.

– Ämnet fungerar som en genetisk strömbrytare, en switch, och muskeln och kroppen vet inte att det orsakats av ett läkemedel. Det verkar som om det orsakats av träning, säger Ron Evans.

Det som händer är att mössen blir superbra på att bränna fett, precis som en vältränad maratonlöpare, och orkar därmed betydligt längre.

– Det är inte identiskt med träning, men man får många av fördelarna. Mössen blev smalare, mår bättre och får till och med friskare hjärnor, fortsätter Evans.

Men det är liknar ju också en form av ren dopning. Medlet är tänkt för människor som på grund av sjukdom eller rörelsehinder inte kan träna.

Hur ska man förebygga missbruk?

– Det är en utmaning, men det gäller alla läkemedel. De är bara till för de som verkligen behöver dem.