Öllsjö

Kristianstadslag ska få amerikansk fotboll att växa

6:45 min

Föreningen Kristianstad Predators har skakat om det traditionella upplägget i hur en förening arbetar.

Amerikansk fotboll är ett förbund som växer i Sverige, men som ändå lever i skuggan av andra stora lagidrotter.

I byn Öllsjö söder om Kristianstad träffar vi Kristianstad Predators som just nu arbetar med ett byalagsprojekt på landsbygden runt staden.

– Det är svårt att få föräldrar att ändra sina rutiner så vi får ta sporten till dem i stället, säger Tyson Guillen som är tränare i Predators.

"Om berget inte kan komma till Muhammed, får Muhammed komma till berget" är ett gammalt uttryck som ganska bra beskriver arbetssättet på flera håll i Sverige just nu för klubbar som spelar amerikansk fotboll.

Därför erbjuder Kristianstad Predators träningar i fem olika byar för barn och målet på sikt är att kunna starta ungdomslag på de här orterna, som blir filialer till huvudföreningen.

– Ett jättebra initiativ. Jag tror det är ett bra koncept som andra idrottsförbund kommer att ta efter, säger Fredrik Haraldsson, generalsekreterare i Svenska Amerikansk fotbollförbundet.

Amerikansk fotboll är en världens tio mest populära idrotter, med 400 miljoner följare och närmast ohotad status i Nordamerika, Australien och delar av Asien.

Vi får ta sporten till dem i stället.

I Sverige är det är en sport som växer med nu nära 4 000 aktiva utövare, men som fortfarande är långt ifrån våra populäraste svenska idrotter. 

För att verkligen etablera sig som ett alternativ, jämte bolljättar som fotboll, handboll och innebandy, så pågår projekt på flera håll i landet där man helt vänder på konceptet kring föreningsidrott.