Protester mot stor militärövning

1:42 min

På måndag inleds den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Kritiker menar att den riskerar att öka militära spänningen.

Ekot förtydligar: I reportaget säger Tomas Magnusson från Svenska freds- och skiljedomsföreningen i Göteborg att de Patriotmissiler som förekommer under övningen skulle kunna uppfattas som hotfulla av Ryssland. Försvarsmakten poängterar att missilerna inte är attackrobotar utan luftvärnsrobotar.

Försvarsövningen Aurora 17 ska stärka det svenska försvarets förmåga att möta ett angrepp mot Sverige.

Övningen är den största i Sverige på över 20 år, med omkring 20 000 deltagare. Den kommer att genomföras i framför allt Mälardalen, Stockholm, Göteborg och på Gotland mellan den 11 och 29 september.

Flera Natoländer är inbjudna att delta, däribland USA och Frankrike, vilket flera fredsorganisationer är starkt kritiska mot.

– Det måste upplevas som väldigt hotfullt för dem som inte är med i Nato och som utmålas som fiende nu. Och jag tycker inte att Sverige har något intresse att bidra till ökad spänning i vårt område, säger Tomas Magnusson, ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningens lokalavdelning i Göteborg.

Flera fredsorganisationer har gått samman i en motståndskampanj mot Aurora 17. I Göteborg kommer det bland annat att hållas en demonstration, delas ut flygblad och arrangeras seminarier. 

Försvarsmaktens poängterar att det inte handlar om en Natoövning utan om en svensk, nationell försvarsmaktsövning. De utländska förbandens deltagande ska göra övningen bättre och dessutom ska värdlandsstöd övas, alltså förmågan att ta emot och stödja utländska trupper.

Överste Stefan Sandborg, chef för andra brigaden inom armén, kommer att delta i övningen med omkring 3 000 soldater från brigadens förband runt om i landet. Han håller inte med de kritiker som menar att försvarsövningen kommer att leda till ökad militär spänning.

– Det kommer alltid finnas människor som har ett sånt synsätt på det. Min professionella syn på övningen är att vi nu fokuserar på att bygga upp vår förmåga att hantera ett väpnat angrepp.

Brigadchef Stefan Sandborg ser stora fördelar med den typ av stora försvarsövningar som Aurora 17 är ett exempel på.

– De här stora övningarna ger oss möjlighet att samla våra förband. Aurora ger en väldigt bra möjlighet att ha med alla förband och funktioner och förmågor så att vi får möjlighet att samöva oss.