Motgångar i interna brexitförhandlingar

1:18 min

För att underlätta brexit vill den brittiska regeringen ersätta all EU-lagstiftning utan att parlamentet behöver ge sitt godkännande. Men tillvägagångssättet möter nu skarp kritik.

Det är inte bara i Bryssel som den brittiska regeringen har det svårt i förhandlingarna om utträdet ur EU. I det brittiska parlamentet sågades på torsdagen ett förslag om att regeringen på egen hand ska kunna göra nödvändiga lagändringar som måste vara klara före det slutgiltiga utträdet i mars 2019.

Keir Starmer, Labours talesperson i brexitfrågor, kallar det för ett makttagande som saknar motstycke. Hans parti tycker att regeringen försöker underminera demokratin. Och även en del konservativa politiker håller med.

Det den brittiska regeringen vill göra är att kopiera all EU-lagstiftning som Storbritannien följer i dag och göra den till brittisk lag, så att det inte blir ett hål i lagboken när landet lämnar EU. Problemet är att det inte går att kopiera alla lagar rakt av. Många av de tusentals regleringar som det handlar om måste justeras.

För att hinna det till mars 2019 vill regeringen slippa gå via parlamentet. Men Labour vägrar låta regeringen ens göra små justeringar i arbetsmarknads- och miljölagar. Det måste gå via parlamentet, anser partiet.

Brexiministern David Davis varnar för en katastrof om en majoritet av parlamentet ställer sig på Labours sida.

– Det skulle bli en kaotisk brexit, säger Davis.