Irma närmar sig Florida – evakueringar inletts

2:35 min

Orkanen Irma fortsätter genom Karibien mot Kuba och det amerikanska fastlandet.

I Florida som ligger mitt i orkanens beräknade bana har omfattande evakueringar nu inletts.

Claire Vargas, berättar för NBC:s lokala tv-kanal i Baltimore, hur hon efter att ha sett bilderna från Puerto Rico och orkanen Irmas framfart där, bokade första bästa plan från Miami. Hon är långt ifrån ensam.

Flygstolarna börjar bokas upp och köerna på motorvägarna norrut i Florida är långa. Ett stort problem är bensinbrist, på bensinstationerna får folk vänta i timmar och guvernören har lovat poliseskort för personal och  leveranser till mackarna så att de kan hålla öppet så länge som möjligt.

Orkanen har redan orsakat stor förödelse i den karibiska övärlden. På Antigua och Barbuda räknar man med att nittio procent av alla byggnader fått skador och antalet dödsoffer väntas stiga ytterligare från dom 11 som hittills bekräftats, dessutom väntas en ny orkan nå öarna de kommande dagarna.

Under natten passerade Irma ute i havet förbi Haiti, enligt rapporterna därifrån ska skadorna vara betydligt mindre än befarat. Enligt de senaste beräkningarna kommer orkanens öga, som omges av de starkaste vindarna, gå förbi Kuba och istället gå mer norrut för att passera precis över de tätbefolkade områdena kring Miami på lördag eller söndag.

Men hela södra delarna av Florida är satta i beredskap. Stormen kommer att täcka hela delstaten säger guvernören Rick Scott som varnar för att Irma är betydligt farligare än orkanen Andrew som drabbade Florida 1992. Han uppmanar alla att förbereda sig för evakuering.

Men Rich Cunningham kommer inte att lämna sitt hem på en av de sydligaste öarna i delstaten. Det är säkrare att vara kvar än att ge sig ut på vägarna, säger han till CNN.