Ny karta samlar halländska sägner om häxor och troll

1:54 min

Gillar du gamla, halländska sägner om häxor, troll och näcken? Då har du tur, för just nu tillgängliggörs berättelser från landsbygden på en digital karta.

Nyligen har Institutionen för språk och folkminnens Sägenkartan haft premiär. Där har man ur sitt arkiv digitaliserat sägner från personer födda på 1800-talet och sedan gjort dem klickbara på nätet.

Vi vet ju att det finns ett stort intresse bland allmänheten - inte minst bland unga - för sägner, alltså muntligt överförda berättelser om hur människan uppfattade omvärlden, det förflutna och om hur det övernaturliga tar sig uttryck i vår värld.

Hos Institutionen för språk och folkminnen finns stora samlingar sägner från 1800-talet och tidigt 1900-tal.

– Materialet är ju alltid tillgängligt i arkiven, men då måste man ju ta sig till arkiven i Göteborg eller Uppsala för att ta del av arkiven, men det här är ett sätt för oss att nå ut till en bred allmänhet.  

Sägenkartan är en digital klickbar karta med tusentals berättelser från både Institutionens folkminnessamlingar och från de tryckta sägenutgåvorna.

Flest träffar i Sägenkartan får man i Halland. En sägen – som enligt kartan handlar om djävulen – berättades av August Andersson, född år 1882 och från Stamnared och upptecknades av Gunnar Johansson år 1926.

Det var en karl som var borta på slåtter […] Men han fick inte lien till att bita. Men, så var det en som sade: "Jag skall skaffa dig en lie så vass att den aldrig behöver slipas huru du än slår i tuvor och sten - men titta honom aldrig i eggen!" Så fick han den konstige lien och nu slog han vilt, högg i stock och sten, men lien var lika stenvass. Men en gång glömde han bort varningen och då blev lien till ett bockhorn.

– Om man tittar på Halland så är ju det väldokumenterat. Det finns ju tusentals sidor uppteckningar i nästan varje halländsk socken, säger Fredrik Skott.

Så Halland är ganska tacksamt ur sägen- och berättelsesynpunkt?

– Absolut. Så vi hoppas ju kunna lägga ut mer och mer berättelser från Halland, men också andra landskap, säger Fredrik Skott.

Inom institutet pågår även en rad andra projekt i samma anda. Nästa år planerar de bland annat att publicera en dialektkarta.