Katastrofchef: Irma kommer ödelägga stora områden i USA

1:44 min

Stormen Irma som redan orsakad död och förödelse i Karibien drar nu in mot det amerikanska fastlandet och väntas nå Florida imorgon eller natten mot söndag. Och även om den nu nedgraderats till en fyra varnar amerikanska myndigheter för att förödelsen kan bli mycket stor.

Orkanvindarna har avtagit något, enligt det amerikanska orkancentret NHC. Vindstyrkan betecknas dock ännu som livsfarlig.

Brock Long, chef för amerikanska katastrofmyndigheten Fema, utfärdar en skarp varning till allmänheten:

– Orkanen Irma fortsätter att vara ett hot som kommer att ödelägga USA, antingen i Florida eller i de andra sydöstra delstaterna. Prognosen är komplex. Alla från Alabama till North Carolina bör följa stormen noga, säger Brock Long vid en pressträff.

Stora delar av Florida har redan evakuerats och delstatens guvernör uppmanar samtliga invånare att vara beredda att lämna sina hem, eftersom stormen är så bred att också Floridas västkust kan komma att drabbas.

På de karibiska öar som redan utsatts för Irma förödelsen stor, minst 16 döda har konstaterats men eftersom stora områden fortfarande inte är genomsökta väntas siffran stiga. 

Orkanen har orsakat stor materiell förstörelse. På vissa öar uppges 90 procent av bebyggelsen ha skadats och 60 procent av hushållen på Puerto Rico saknar ström.

Ovädrets vindhastighet är 58-69 meter per sekund.

– Det rör sig fortfarande om väldigt stora krafter, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

– Den kommer att hålla sig kring en fyra, men den kan gå upp till en femma igen. Det är inte omöjligt. Och man förväntar sig att den kommer att vara åtminstone en fyra nu när den når Florida under helgen, säger Sandra Andersson.

Orkanen går nu några mil utanför Bahamas och beräknas gå förbi Kuba under dagen och nå Florida under lördagen. För att sen rulla upp mot delstaterna Georgia och South Caroline.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, följer Irmas framfart i Karibien noga. En person från MSB finns redan i området, utlånad till ett FN-team som genomför behovsbedömningar och ger stöd till koordinering för att hjälparbetet ska bli så effektivt som möjligt.

Kajsa Nordmark, verksamhetsansvarig för humanitära insatser på MSB, säger återuppbyggnaden av de drabbade samhällena kommer att bli krävande.

– Sådant här tar väldigt lång tid, särskilt om det är länder med stora utmaningar och mycket sårbara grupper. Mycket av uppehället och levebrödet slås ut för befolkningen. Det handlar om småjordbruk, fiskeriverksamhet och så vidare, säger Kajsa Nordmark.

MSB kan rycka ut för att hjälpa de drabbade områdena.

– Vi har beredskap för att kunna stötta på många olika sätt med experter inom olika områden och även med materiel. Vi bevakar och står redo att stötta om en förfrågan kommer, säger Kajsa Nordmark.

Bara två veckor efter de omfattande översvämningarna efter stormen Harvey i Texas där återuppbyggnaden väntas ta åratal, varnar nu forskare för att Irma kan bli den orkan som orsakar den mest kostsamma ödeläggelsen i USA:s historia.