Första Krav-grisgården igång på Gotland

2:06 min

Havor gård i Havdhem levererar nu Krav-godkända grisar till slakteriet i Visby. Djuren måste bland annat kunna gå ute på bete.

För lantbrukaren Niklas Hermansson har grisarnas utevistelse varit en av de största skillnaderna med att ställa om.

– Från den minsta till den största grisen så sätter de ju igång och bökar och letar föda. Det finns i dem även fast de här grisarna aldrig har varit ute tidigare, säger han.

– Det var ju fantastiskt roligt att se såklart.

I fyra månader om året får Niklas Hermanssons KRAV-grisar fri tillgång till naturbete i halvkilometerlånga fållor, totalt sex till sju hektar. Deras foder måste vara ekologiskt och minst hälften ska komma från den egna gården.

I stallarna ska de ha minst tre gånger så mycket utrymme än vad som är godkänt i konventionell grisproduktion. Därför kan det bli ganska dyrt att ställa om, men slakterierna betalar också mer än dubbelt så mycket per kilo för KRAV-grisarna jämfört med konventionellt uppfödda grisar.

Niklas Hermanssons slaktsvin har fått fyra gånger större yta att röra sig på och han säger att suggorna har mindre ledbesvär nu än innan de kunde röra sig lika mycket ute.

Han ser egentligen inga nackdelar med att ställa om till KRAV-godkänd produktion.

– Vi har ju betydligt färre djur. Men när man har grisar i större boxar som ska ut på bete och allt ska hållas rent och stängslas, så är det ju betydligt mer arbetstid per gris, säger Niklas Hermansson.

Däremot kommer den som köper gårdens KRAV-kött kanske inte ens veta att djuren är uppfödda på Gotland eftersom det i princip bara är deras julskinkor som kommer att vara ursprungsmärkta.

– Det går in under de stora affärernas egna märken. Lite synd att det blir anonymt men det kostar så klart.

– Efterfrågan ökar på ursprungsmärkt mat så vi hoppas på att det kan bli så, säger han.