Köttstölder skapar problem hos matbutikerna

1:37 min

Enligt en rapport från Svensk Handel stals det varor för 7,9 miljarder kronor i detaljhandeln under 2016. Och överst på listan över de mest stöldbegärliga varorna ligger köttet, följt av choklad.

Nu har många affärer tvingats plocka undan varorna för att istället sälja dem över disk.

– Oxfilé och entrecote har vi valt att inte exponera ut till kunderna. Vi har istället en skylt som informerar att vi har det bakom disken. Vi säljer mindre men vi får inget svinn på det, så vi vinner ju på den delen. Annars hade vi fått sluta haft det överhuvudtaget. Det går inte att ha köttdetaljerna längre för det blir för kostsamt, säger Anders Waller, ägare av ICA Alen i Söderhamn.

Hur går stölderna till?

– Vi fångar en del av dem på bild. De tar en korg, fyller den och går till någon avskild plats i butiken där någon annan möter upp med en väska. Det är sällan en person utan de är oftast några som samarbetar.

Vad tror du att stölderna beror på?

– Jag är helt övertygad om att det tyvärr kanske finns en del oseriösa restauranger, säger Anders Waller.

Vid ett tillfälle blev hans butik av med oxfilé till ett värde av cirka femton tusen kronor. Och totalt uppskattar han att cirka 30 procent av all deras oxfilé försvinner i stölder.

Trots att butikerna skaffar säkerhetsutrustning för tusentals kronor får man inte stopp på stölderna. Brotten har för låg prioritering hos polisen, menar Anders Waller.

– Det är tråkigt. Man tar inte de här brotten på allvar så det känns lite jobbigt. Vi har öppet så mycket och det är lätt att bara komma in och plocka på sig för att sen springa ut förbi kassorna, säger han.