Brist på sjuksköterskor skapar oro inför hösten

1:44 min

I dagsläget saknas det cirka 100 sjuksköterskor inom Region Gävleborg. Konkurrensen om sjuksköterskorna är hård och från regionens sida försöker man locka med olika förmåner som till exempel utbildningstjänster.

Sjuksköterskebristen gör att sjukhusen ibland får dra ner på antalet patientplatser. På Gävle sjukhus kirurgavdelning har man minskat från från 22 till 12 vårdplatser.

Förra veckan gick ansökningstiden ut för sex tjänster på en av vårdavdelningarna på Gävle sjukhus och då hade bara en sjuksköterska sökt tjänsten.

Anna Bergström, som är facklig representant för Vårdförbundet, menar att det egentligen inte är brist på sjuksköterskor som är problemet.

– Jag brukar säga att det inte är brist på sjuksköterskor utan brist på goda arbetsvillkor. Utbildningarna är fullsatta och det är lika många som söker till utbildningarna nu som för tio år sedan, säger Anna Bergström.

För att kunna möta konkurrensen om sjuksköterskorna har Region Gävleborg introducerat utbildningstjänster som bland annat betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska och inom forskning.

– En sak som är viktig för att vara en attraktiv arbetsgivare är att ha en bred verksamhet så att man under en karriär får möjlighet att jobba med många olika saker, säger Karin Rystedt, HR-ansvarig på Region Gävleborg.

Att det skulle vara brist på bra villkor håller hon inte med om.

– Tvärtom skulle jag vilja påstå att det finns väldigt goda villkor för sjuksköterskor. Vi har satsat väldigt mycket på deras löner och erbjuder väldigt goda förmåner avseende fortsatt utbildning.

Men Lina Mattisson, som jobbat som sjuksköterska på akuten på Gävle sjukhus, tycker inte att lönen är vad den borde vara.

– Det satsas mycket på nyexaminerade sjuksköterskor så de får hög ingångslön, men för oss som jobbat ett tag så är det väldigt lite skillnad i lön mellan dem som har erfarenhet och dem som är nya. Så att det satsas på lönen håller jag personligen inte med om, säger Lina Mattisson.