Kalmar län

Hedvig är icke-binär transperson

4:38 min

Hedvig Sävenryd känner sig begränsad av uppdelningen i män och kvinnor. Hen vill att alla accepterar varandra som människor. Själv kallar hen sig icke-binär transperson.

Hedvig Sävenryd är 17 år och icke-binär transperson. Det betyder att hen varken definierar sig som man eller kvinna.

– Jag identifierar mig som person. Inte någons syster eller bror, utan syskon skulle man kunna säga.

Hedvig Sävenryd håller med om att det finns människor som har svårt att förstå detta. Hen har ju ett tjejnamn och är klädd som vilken tjej som helst.

– Jag skiljer mellan könsuttryck och könsidentitet. Hur jag uttrycker mig eller ser ut, har inte med min könsidentitet att göra. Om man kallar mig tjej eller hon, handlar det inte om mig.

Blir du ledsen om någon kallar dig "hon"?

– Det är mer en ledsamhet. Okunskap är inte så konstigt, men att medvetet säga fel är en annan sak. Det är klart att det känns jobbigt när folk inte definierar mig som jag själv gör.

Ett argument, som vissa har, är att om man är osäker på sitt kön, är det bara att titta ner mellan benen. Vad säger du om det?

– Haha! Jag är själv ett levande bevis för att resonemanget inte håller.

Hedvig Sävenryd menar att indelningen i män och kvinnor är begränsande. Samtidigt riskerar hen och alla andra icke-binära transpersoner att mötas av fördomar och okunskap.

– På Instagram är jag väldigt öppen med vem jag är och där har jag fått många hatkommentarer. Dessutom har folk skrikit efter mig på gatan. Jag försöker att inte elda på det och gå i svaromål för det gör bara problemet större.

Vad har Hedvig Sävenryd att säga till dem som tycker att hen resonerar fel och som inte vill förstå icke-binära transpersoner?

– Det säger mer om dem människorna än det gör om mig. Jag tycker att alla människor är människor och alla människor vill vara sig själva. Det borde inte vara jättesvårt att acceptera vararandra som de människor vi är.

Hur ska din framtida livskamrat vara?

– Jag har inga regler för det. Det får lösa sig lite som det går. Jag bryr mig inte om vilket kön en person som jag får känslor för har, utan jag blir kär i personen.