Svag ekonomisk utveckling i Storbritannien

1:08 min

Nya siffror ökar den ekonomiska oron i näringslivet inför en kommande Brexit. Trots att pundet är mycket svagt ökade exporten bara marginellt under sommaren och byggandet i landet sjunker.

Ekonomin trampar vatten inför en Brexit, skrev den brittiska handelskammaren i ett uttalande i dag i London när den sänkte sin prognos för tillväxten i Storbritannien för nästa år. Nu tror den på 1,2 procent vilket skulle vara den svagaste tillväxten sedan finanskrisen för nästan tio år sedan.

Pundet har efter Brexitomröstningen i fjol tappat nästan 15 procent i värde mot ett genomsnitt för de största valutorna i världen. Trots att brittiska varor alltså borde ha blivit billigare att importera för andra länder har den brittiska exporten bara stigit svagt. Det billiga pundet har snarare fungerat som en krockkudde för att lindra en smäll än som en trampolin som ger exportsiffrorna skjuts uppåt, anser bedömarna.

Tidigare perioder när pundet tappat har exporten oftast stigit kraftigt i Storbritannien.

En annan svag siffra som kom i dag gällde byggandet som minskade i juli. Prognosen är att den utvecklingen kommer att hålla i sig under hösten.