Miljontals har flytt från orkanen Irma

1:02 min

I USA har 6,3 miljoner människor uppmanats att evakuera inför att Irma väntas nå det amerikanska fastlandet någon gång det närmaste dygnet. Orkanen har nu nått Kubas norra kustområden och dödssiffran stiger efter att den dragit fram i Karibien. Minst 24 personer uppges ha mist livet.

Irma har mojnat en aning, men fortsätter storma fram längs Kubas kust, där det rapporteras om stor förstörelse.

När den drog in över Kuba vid midnatt lokal tid med en vindstyrka på 72 sekundmeter. Tidigt på morgonen hade den mojnat till 69 sekundmeter och nedgraderas därmed till kategori 4, enligt USA:s orkancenter NHC. På lördagseftermiddagen nedgraderades orkanen ännu en gång, till kategori tre, men NHC befarar att vindstyrkan återigen kan tillta när stormen närmar sig Florida.

Myndigheterna uppger att Irma redan lämnat "omfattande skador" efter sig, rapporterar AFP.

Kommunistpartiets tidning, Granma, skriver om skador på hus och andra byggnader, liksom mindre jordskred och risk för översvämmade floder. Elledningar ska också ha rivits ner.

Totalt har över en miljon människor längs med Kubas nordkust satt sig i säkerhet inför orkanens ankomst, antingen i statliga katastrofcenter eller hos grannar eller släktingar.

Befolkningen är vana vid de återkommande tropiska ovädren.

Invånarna i den lilla fiskebyn Punta Alegre har som brukligt stärkt sina hem med träreglar och säkrat taken genom att spänna sina fiskenät över dem.

Orkanen beräknas inte hinna bort till Havanna, men även huvudstaden har förberett sig på indirekta effekter såsom höga vågor och översvämningar.

Bland annat har dörrar och fönster förstärkts på kustnära byggnader och näringsidkare längs den berömda strandpromenaden El Malecón har gjort vad de kunnat för att skydda sina verksamheter, skriver Efe.

På söndagsmorgonen väntas Irma nå Florida.Myndigheterna har utökat sin evakueringsorder, sedan prognoser pekar på att orkanen tar en västligare bana än tidigare beräkningar visat. Ytterligare 700 000 uppmanas sätta sig i säkerhet. Därmed är det 6,3 miljoner människor som omfattas, mer än en fjärdedel av befolkningen.

Det är fortfarande oklart exakt var orkanen kommer att träffa Florida men de senaste prognoserna visar att det kan vara längre västerut än man tidigare sagt.

Irma missar i så fall det tätbefolkade området runt Miami och kommer i så fall snarare drabba delstatens västkust.

Orkanen blir i vilket fall ett test på hur väl Florida rustat sig sedan orkanen Andrew drabbade delstaten 1992. Då omkom 40 personer och en del av skulden för förödelsen lades på slappa bygglagar.

I dag finns hårdare regler för hur hus måste byggas för att klara extrema väderförhållanden. Vilken skillnad det gör återstår att se.

Irma är ungefär jämförbar i styrka med Andrew, men har en betydligt bredare omkrets där den drar fram.

På lördagsmorgonen, svensk tid, rapporteras det att orkanen ska ha ökat i styrka igen och den klassas återigen som en kategori 5-orkan.