Trots få flyktingar – frågan spås bli viktig i Ungerns val

2:17 min

EU-domstolens beslut i veckan om att också länder som Ungern och Slovakien måste ta emot kvotflyktingar har upprört den ungerska regeringen.

Trots att det finns mycket få flyktingar och migranter i Ungern ser frågan ut att bli en av de stora inför parlamentsvalet nästa år. Och premiärminister Viktor Orbán har starkt stöd bland väljarna.

– De här människorna tillhör inte vår kultur. De borde åka till sitt eget folk, till arabvärlden, säger Eva, som driver en hälsokostbutik i staden Paks, söder om Budapest.

– Jag uppskattar verkligen Viktor Orbán, han står upp för oss. Det är ingen annan som gör det, fortsätter hon.

I onsdags kom EU-domstolens väntade beslut om att också länder som Ungern och Slovakien måste ta emot flyktingar enligt det kvotsystem som EU-ledarna kom överens om hösten 2015. För Ungerns del handlar det om att ta emot knappt 1 300 personer.

Premiärminister Viktor Orbán sade i en radiointervju ett par dagar efter domen att han respekterar domslutet, men att det inte kommer få den ungerska regeringen att byta politik.

Till skillnad från till exempel Tyskland, sade Orbán, är Ungern inget invandringsland och vill heller inte bli något. EU-domstolens beslut, menar Orbán, öppnar för en mixad kultur och befolkning i Europa, och det är enligt den ungerska regeringen någonting mycket dåligt.

Flyktingfrågan har dominerat den ungerska politiken sedan 2015 då under några månader tiotusentals flyktingar och migranter passerade genom Ungern på väg till länder som Tyskland och Sverige.

Sedan dess har Ungerns regering låtit bygga dubbla stängsel vid landets södra gräns och man släpper in mycket få asylsökande i landet. Men trots att det knappt finns några flyktingar alls i Ungern framställs det ändå som en ödesfråga som nu fått nytt bränsle genom EU-domstolens beslut.

Och det passar den ungerska regeringen ganska bra, säger den politiska analytikern Bulcsú Hunyadi, inte minst inför parlamentsvalet som ska hållas i vår.

– Den ungerska regeringen kan nu fortsätta sin strategi och sin kampanj mot migration och mot flyktingar som kommer till Europa och till Ungern, säger Hunyadi.

I staden Paks söder om Budapest säger Josef Verli att han alltid har röstat på socialistpartiet men att flyktingfrågan nu fått honom att byta sida, till regeringspartiet, konservativa Fidesz.

– De är färre nu, men hade vi släppt in dem hade vi drunknat i migranter vid det här laget, säger Josef Verli.